Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Весела Лечева обсъди в Будапеща строежа и експлоатацията на модерни спортни обекти
Автор: Екип Varna24.bg 18:03 / 23.11.2022Коментари (0)941
©
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е на двудневно посещение в Будапеща. В рамките на визитата тя ще има срещи с д-р Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, председател на Унгарския олимпийски комитет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

Министър Весела Лечева има и поредица от разговори с представители на водещите спортни федерации в страната, както и с мениджърските екипи на модерните спортни съоръжения, които позволиха на Унгария да е домакин на големи форуми в последните години, а политиката й в областта на спорта да бъде определяна като водеща в Европа.

Днес министър Весела Лечева посети тренировъчния център на националния отбор по футбол, където българската делегация разговаря с Ищван Наги - директор “Спортна дипломация" в Министерството на външните работи на Унгария, Петър Цупон, ръководител на базата, маркетинг директора Арон Бодеч и с посланика на България в Унгария Христо Полендаков.

"Опитът на Унгария е много важен, защото нашите две държави имат много сходства – като население, територия, път на развитие, предизвикателства, свързани с трансформацията ни от планова в пазарна икономика. Напредъкът на Унгария и развитието на нейната спортна инфраструктура е впечатляващ и е важно да видим както успешните модели, така и грешките, които не трябва да бъдат допускани“, отбеляза министър Весела Лечева.

Българската делегация беше поканена и на националния стадион "Пушкаш арена“, където ги посрещна директорът на комплекса Барнабаш Чергю. Модерното съоръжение е построено на мястото на стария стадион "Ференц Пушкаш“, който беше разрушен през 2016 г. Строителството започва през 2017 г. и завършва през 2019 г. Стадионът беше домакин на мачове от Евро 2020 по футбол.

"В България от години се води дискусията за построяването на нов национален стадион по футбол. Добре е да се види как това се случва в останалите държави в Европа, които успяха да построят своите модерни стадиони“, каза Лечева.

Министър Весела Лечева и президентът на федерацията по плуване Георги Аврамчев, който я придружава в Будапеща, разгледаха и плувното съоръжение "Duna Arena“, където се срещнаха с президента на федерацията по плуване на Унгария – олимпийския шампион Шандор Владар и директора на комплекса Андраш Колоса.

Завършен за рекордно кратко време от две години, през 2017-ата година комплексът беше домакин на 17-то Световно първенство по плуване. Той разполага с два басейна с олимпийски размери – състезателният е с дълбочина 3 метра, а загряващият може да се регулира според нуждите. По време на Световното първенство "Duna Arena“ побра 12 000 зрители на временни трибуни, а нормалният капацитет на съоръжението е за 5000 зрители. В последния месец съоръжението е било посетено от делегации от Япония и Азербайджан. Президентът на федерацията Шандор Владар съобщи, че се радва, че голям шампион е начело на българския спорт и обеща пълна подкрепа с опит и съвети за реализирането на плувен комплекс и в София.

Министър Лечева сподели, че при последното си посещение на "Белмекен“ е разговаряла с плувци от националния отбор на Унгария, които избират високопланинската ни спортна база за своята подготовка.

"Впечатлена съм от плувния комплекс и искам да видя подобно съоръжение и в нашата столица. Важно е обаче то да бъде направено по най-правилния начин, за да може поколения български плувци и спортуващи граждани да го ползват“, каза министър Лечева.

Утре програмата на министър Лечева продължава с официални срещи с д-р Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, председател на Унгарския олимпийски комитет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: