Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Вълчев във Варна: Категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционно обучение!
Автор: Пламена Николова 10:10 / 28.09.2020Коментари (1)4364
© Varna24.bg
"Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционна форма на обучение", заяви във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Varna24.bg

"Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, нещо, което във всички страни се случва, е превключване за отделни паралелки. Надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области. Към момента имаме 4 на 1000 карантинирани паралелки, т.е. 4 учат в електронна среда, 996 учат в училището. Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме с натрупване този процент да се покачи максимум до 1%. Да се надяваме, че няма да имаме значително завишаване на общия брой на заразените. 

Министерство на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване в електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните. Такива прагови стойности имаме при сезонните грипни вируси. Всяка година системата излизаше една, две, три седмици в грипна ваканция. Сега няма да има грипна ваканция, ще има преминаване на обучение в електронна среда. При грипните вируси със заразяването на учениците, обратно на коронавируса, там много по-голям процент са заразените ученици. Временното затваряне на училища е силно ефективна превантивна мярка за заболяването на по-голям брой ученици. 

Когато говорим за прагови стойности, те ще бъдат прилагани на ниво община, на ниво област, но не и за цялата образователна система. Целта ни е максимум присъствено обучение. За да имаме, обаче, максимум присъствено обучение, трябва да се спазва този набор от мерки, които сме препоръчали на училищата, за да можем да се защитим взаимно едни други", коментира Красимир Вълчев.

На въпроса дали всяко болно дете трябва задължително да бъде тествано за коронавирус, за да я е ясно как трябва да се реагира, той обясни:

"При симптоми се прави такъв тест. Иначе не се предвижда, освен ако не предпише дежурният епидемиолог задължително тестване на ученици и учители. Дискусионен е въпросът дали трябва да се намали срокът на карантина за деца, които нямат изразена симптоматика, но са били контактни и са поставени под 14 дневна карантина. Тук трябва лекар епидемиолог да се произнесе. От гледна точка на образованието е по-добре да е по-кратък срокът. 14-дневният срок гарантира, че ако има вирус в организма на човек, той ще се изчисти. Наблюденията показват, че вирусът остава в организма до 10-12 дни. 14-дневният срок гарантира, че детето или учителя ще се върнат здрави на училище", допълни министър Вълчев.

Относно отпадането на ученици от системата през тази година министърът заяви:

"Най-голямо отпадане имаме сред 7 клас ежегодно. Всяка една година в прехода от 6 за 7 клас имаме около 500 деца, които не продължават обучението си, а в 7 клас броят е 1500 - 2000. Затова тази година се постарахме да проследим всяко едно дете, което се записва в гимназия. Гласуваме допълнителна помощ както за първи клас, така и за 8 клас, като стимула е, за да включим тези деца в 8 клас, защото някои казват, че не го правят по социални причини. Основната причина ние я знам-липсата на ангажираност с образованието. Усилията са ежегодни. Лесно ги връщаме и ги записваме, трудно ги задържаме", допълни Красимир Вълчев.




Още по темата: общо новини по темата: 14886
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/2481 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Години наред малки и големи сме имали такива симптоми и без тестове се справяхме.Преглед,рентген по преценка,кръвни изследвания правихме и ставаха нещата без параноя и статистики от сутрин до вечер.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: