Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Зарков: Новият затвор в Самораново ще бъде много повече от затвор
Автор: Екип Varna24.bg 14:53 / 19.12.2022Коментари (0)558
©
"Днес се случва нещо голямо. Нещо, което е изключително важно както за министерството на правосъдието и системата на пенитенциарното дело, така и за държавата“. Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков при символичната първа копка на новия затвор в Самораново.

Министърът благодари на всеки, "дал от своето време и нерви да обедини обществеността, своите колеги и политически сили, че това е нужно“. Специална признателност бе изказана на норвежката държава, финансирала изграждането на новия затвор.

"Това съоръжение, наречено затвор, ще бъде всъщност нещо много повече. Тук ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, ще бъде създаден учебен център, където ще се обучават служителите на ГДИН, над 4 500 човека, един малък университет. Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази.

Става дума за нов тип съоръжение затвор, важно най-вече за хората отвън, за онези, които биха могли да станат жертви на престъпления, начинанието има пряко отношение към системата за сигурността. Защото колкото по-добре се справяме "вътре“, толкова по-сигурни ще сме отвън“, подчерта министърът.

Най-амбициозният проект на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Помощта от Кралство Норвегия в размер на 35 млн. лева е по проект "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“ на Програма "Правосъдие“.

Очаква се първият от над 60 години нов затвор в България да бъде готов до края на април 2024 г.

Инвестиционният проект предвижда на терена в Самораново да бъдат изградени пилотен затвор с капацитет до 400 лишени от свобода и учебен център, в който кандидатите за служители на ГДИН да се подготвят по специално разработени програми, създадени с участието на норвежки и международни експерти.

Във втората фаза на изграждането на най-модерният пенитенциарен комплекс у нас се предвижда създаване на "преходно отделение“ (half way house) за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени от затвора.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: