Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър д-р Иванка Шалапатова за помощите към пострадали от стихиите, домовете за деца и българският принос в европейската социална политика
Автор: Харитина Агопян 16:40 / 17.11.2023Коментари (0)839
©
Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова получи награда за цялостен принос към социалната политика в Европа. По този повод тя гостува в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Наградата е връчена на европейско равнище и беше връчена на конференцията, която поставя акцент върху социалната икономика под егидата на испанското председателство.

Наградата открои ролята на България в поемането на председателството на Люксембургската декларация. Тя е подписана между държавите в ЕС, за да се създава всеобхватна система в сферата на социалната икономика. На тази именно икономика се крепи общественият прогрес, акцентира Шалапатова.

"Моят принос се състои основно в ръководството на фондация "За нашите деца“, която е работодател на 100 души. Тя, наред с много други граждански организации, допринася за развитието на социалната политика“, поясни д-р Шалапатова.

"Преди 27 години имаше 38 000 деца в домовете за сираци в България. В момента там подслон намират по-малко от 200 деца – те са с тежки увреждания, а домовете са 4 и се намират във Варна, Кърджали , Плевен и Стара Загора. Реалистично е тези домове да бъдат закрити през 2024 г. В качеството си на министър свиках съвет, който реши да ги затвори. Целта е децата да бъдат изведени в близка до семейната среда или в семейна среда. Ще ни трябват топлотата и любовта на приемните родители. Много се надявам и родителите на тези деца да поемат отново грижата към тях, със силна държавна подкрепа. България успя да закрие 140 институции за деца. Това са увреждащи за тях институции“, поясни темата д-р Шалапатова.

Отпуска се еднократна помощ в размер на 1512 лв за пострадалите от бурите в началото на ноември. Тогава бурни ветрове и дъжд разрушиха сгради в различни части на страната. "Заради ураганния вятър стотици семейства останаха без покрив – в Смолян, Силистра, Разград, Шумен, Варна, Търговище. Когато посетихме тези места, установихме, че потребностите на тези домакинства са много големи. Затова вчера Министерски съвет реши да се отпусне максимално допустимата от закона помощ на всяко пострадало домакинство. 450 семейства са подали заявление в агенция "Социално подпомагане“ за тази помощ. Още при първите наводнения във Врачанско подпомогнахме домакинствата да си закупят обзавеждане, електроуреди. 150 семейства бяха подкрепени в тази област. 133 семейства, които бяха пострадали при водното бедствие в Карлонвско през миналата година, също бяха подпомогнати – късно, тази година, но все пак - подпомогнати. Екипът ни работи максимално бързо“, каза още министърът на труда и социалната политика.

Работата от разстояние отдавна е регламентирана в българското законодателство, но се опитваме да прецизираме законодателството, за да осигурим по-голяма гъвкавост на работния процес, добави Шалапатова.“С предложението за задължително договаряне на мястото на работа от разстояние даваме възможност на работодателя да осигури безопасни и здравословни условия на труд. Това често се пропуска. Контрааргументът "Искам да работя, откъдето сам реша“, означава, че забравяме за задължението на работодателя да осигури безопасни условия за работа. Предлага се възможност да се използва изкуствен интелект, който ще позволи по-коректно отчитате на работното време и изпълнение на задачите от страна на работника. Това би могло да доведе до по-добра защита на работника при заплащането му. Служителите трябва да бъдат уведомени предварително какви системи иска да използва работодателят, за да контролира дейността им. Всички промени са заложени с цел защита на служителите и в помощ на работодателите“, заяви още министър д-р Иванка Шалапатова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: