Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Египет
Автор: Силвия Станева 22:41 / 14.01.2020Коментари (0)1155
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Египет, където утре по покана на президента Абдел Фаттах Ас-Сиси ще участва в официалното откриване на новата военноморска база "Бернис“ на брега на Червено море.

На летището в Кайро премиерът Борисов бе посрещнат от министъра по парламентарните въпроси на Египет Алаа Фуад.

Базата "Бернис“ е стратегически пункт в осигуряването на южния фланг на страната. "Бернис“ е една от трите нови военноморски бази на бреговете на Средиземно и Червено море, чието създаване Египет обяви през 2017 г. Заедно с други военноморски бази в страната се дава възможност военното ръководство на Египет да създаде за първи път два военноморски флота: единият в Средиземноморския регион, а вторият – в Червено море, което представлява качествено ново развитие на египетските въоръжени сили.

По време на посещението си в Египет премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с президента Абдел Фаттах Ас-Сиси. Във фокуса на разговора им ще бъде двустранното сътрудничество в политическата, икономическата, енергийната, културната, образователната сфера. Акцент ще бъде поставен и върху подкрепата, която България ще продължи да оказва на Египет в усилията му в борбата с тероризма и религиозния екстремизъм.

Разширяването на двустранното сътрудничество в тази област е в интерес както на България и Египет, така и ще допринесе за сигурността в регионите на Близкия Изток и Балканите.

Първата срещата между българския министър-председател Бойко Борисов и египетския президент Абдел Фаттах Ас-Сиси се проведе в кулоарите на годишната 73-та сесия на ОС на ООН през септември 2018 г., където двамата лидери се договориха за практическо активизиране на партньорството.

В резултат на заявената и от двете страни добра воля за сътрудничество, на 23-24 октомври 2018 г. премиерът Бойко Борисов бе на двудневно посещение в Кайро. А на 24-25 февруари 2019 г. българският министър-председател участва в първия по рода си форум на най-високо равнище между ЕС и Лигата на арабските държави в египетския курорт Шарм Ел-Шейх, където също разговаря с египетския президент Сиси. В рамките на срещата им тогава бе потвърдена волята за развитие на двустранните отношения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: