Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на образованието откри реновираният блок 61А на студентските общежития на УНСС
Автор: ИА Фокус 20:11 / 18.04.2023Коментари (0)685
©
Министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов заедно с ректорът проф. д-р Димитър Димитров и представители на ръководството на университета и Студентски съвет прерязаха лентата на изцяло реновираният блок 61А на студентските общежития на УНСС, съобщиха от пресцентъра на УНСС

Пламен Пенев, изпълнителен директор на поделение "Студентски столове и общежития", Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Сашо Пенов, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС. 

Блок 61А е вторият от трите блока на УНСС, който беше изцяло обновен със средства отпуснати с Постановление № 219 на Министерски съвет от 17.08.2020 г., което включва подмяна на всички инсталации – ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Балконите са остъклени, което значително увеличава жилищната площ. Подменени са всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения. Всичко, подлежащо реконструкция е модернизирано и обновено. Първият изцяло реновиран блок 55Г беше открит през юни 2022 г.

"Да ни е честита новата придобивка", каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че разликата между реновираните и общежитията и останалите е видна.

"Искаме всички блокове на УНСС и в целия Студентски град да изглеждат по този начин, но за да се случи това се изисква много работа и административен капацитет. Този вход е реновиран и с помощта на нашите студенти и на Студентски съвет, които помогнаха за външното саниране. От тези, на които бяха отпуснати средства, УНСС е един от първите, които имат вече два изцяло реновирани входа. Доста усилия положи ректорското ръководство и ръководството на поделение "Студентски столове и общежития", за да присъстваме днес на това събитие. Искам да отбележа и приноса на предишните министри на образованието и науката - Красимир Вълчев и акад. Николай Денков, по времето на които бяха гласувани и опуснати средствата. Благодаря, разбира се, и на министър Пенов за подкрепата да получим средствата и да завършим успешно ремонтите", каза проф. д-р Димитър Димитров.

"Искам да отбележа, че в образованието има приемственост и предходните министри и аз следваме тази програма, която е насочена към подобряването на средата на живот на студентите, защото ако искаме да привличаме студенти и да ги ангажираме в образователния процес, това означава те да имат и нормални битови условия“, министър Сашо Пенов и допълни: "Аз съм виждал студентски общежития и в други държави и мога да кажа, че в момента така ремонтираните блокове са сравними и даже в много отношения много по-добре ремонтирани от общежития в други европейски страни. Също така с радост научих за опита, който имат в УНСС, а именно как използват средства, които са от студентите за да могат да ги насочват към обновяването на сградния фонд на общежитията, което е една много полезна практика, бих се радвал тази практика да бъде използвана и от други университети".

"Щастлив съм, че присъствам на това събитие“, заяви председателят на НПСС Даниел Парушев и посочи: "Изобщо не съжаляваме, когато преди две години МОН и НПСС взехме решение кои блокове да бъдат ремонтирани и да се отпуснат средства именно на УНСС, за ремонт на три входа, защото УНСС е един от малкото университети в страната, които запълват максималния капацитет на студентските си общежития. Днес се открива една база, която е с над 300 легла. УНСС са сред малкото университети, които успяха да завършат успешно обновяването на своята база".

Средствата за ремонта на блока са отпуснати от Министерския съвет с активното съдействие на НПСС по програма за ремонти на студентските общежития. Това е целево финансиране от над 10 млн. лева за основен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А.

В рамките на посещението си в УНСС министър Сашо Пенов разгледа Центъра за видеонаблюдение, изграден със собствени средства и дарения от фирми, партньори на УНСС, и разположен в блок 53, вх. Б. Той разполага с над 300

камери, които постоянно предават на живо, както и детска стая в блок 55Г. Стаята е втората такава придобивка в помощ на студентите с малки деца. Първата беше открита през месец януари в блок 53Б.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: