Министърът на образованието се включи в Националната конференция "Език свещен"

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
11:47 / 22.06.2022
724
Министърът на образованието Николай Денков се включи в Националната конференция "Език свещен“ в ПУ, за да изрази пълна институционална подкрепа, както и своята лична подкрепа, предаде репортер на Plovdiv24.bg. И по негово мнение трябва да се активизира дейността у нас за представянето в чужбина на културно-историческото ни наследство, свързано с българистиката и то да бъде част от меката ни дипломация.

Министър Денков изброи някои от дейностите, които досега са били осъществявани в тази насока.

“Доста мащабна инвестиция, която подготвяме още от 2014 година ,за около 30 млн. лева е създаването на Център за върхови постижения с основна цел да сумира и да активизира тази дейност и да потърси международно изражение. Междувременно създадохме и Програма на културно-историческото наследство и обществено развитие за още 4 млн. лева.

Тази програма отново има за цел да координира и обедини усилията на университетите. Преди месец приехме 3-годишна програма, свързана с българистиката за 3 млн. лева. Тя отново има за цел да обедини усилията на БАН, СУ и други университета", посочи Денков и изброи и други такива програми за подпомагане на конференции на университетите у нас. Спомена и за средствата, отделяни за прием на чуждестранни студенти от българските общности в чужбина.

“Казвам за тези инициативи, защото те показват, че въпреки досегашните усилия има неща, които липсват. Едната е липсата на координация, а тя трябва да бъде поведена от институциите, но може да се изпълни със съдържание и от научните общности в България.

Липсва и тази международна видимост, която да превърне знанията ни и постиженията ни в международно дознание", каза министърът на образованието. Според него, трябва да има една институция, която да изпълни ролята на координатор на тези дейности и да получи подкрепа за устойчиво финансиране на тези дейности. Тази инициатива ще получи първа подкрепа от нас“, обяви министърът.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).