Министърът на здравеопазването не може да влияе пряко върху заплатите на медиците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:50 / 21.10.2022
615
Повишаването на основните заплати на работещите в лечебните заведения, съгласно Колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване", подписан на 12 април 2022 г.,  е много трудно постижимо в абсолютно всички лечебни заведения. Болниците нямат бюджети и предварително изчислени бюджетни плащания, а основната част от приходите им се формира от извършена и отчетена към НЗОК дейност. Опит за подобна директна намеса върху структурата и организацията на работната заплата, без предварително финансово осигуряване на мерките, крие големи рискове за системата, информира МНЗ.

Решението на предишното правителство и министърът на здравеопазването Асена Сербезова да се намесят и да наложат по императивен път правила на определяне на работната заплата, не е финансово аргументирано. Решението не кореспондира с действащата нормативна уредба и дори не е съобразено със спецификите в структурата и дейността на отделните болнични заведения, които трябва да се отчитат при всеки отделен случай, се казва в прессъобщението.

Припомняме, че съгласно Закона за лечебните заведения, без тези по чл. 5, ал. 1 от ЗЛЗ, са търговски дружества. Министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на работещите в болниците. В тази посока е и определението на Върховния административен съд (ВАС), с което се спира изпълнението на част от текстовете за повишаване на заплатите в болниците, записани в анекса към Националния рамков договор. От ВАС са категорични, че рискът болниците да бъдат оставени без достатъчен финансов ресурс е реален и непосредствен.

Настоящият екип на Министерство на здравеопазването подкрепя изцяло исканията за увеличение на заплатите на работещите в сектора. Това е и причината екипът да си постави за основна цел търсенето на устойчиви решения за повишаване и адаптиране на възнагражденията на работещите в лечебните заведения според динамично променящата се икономическа обстановка.

Във връзка с предстоящото подписване на новите национални рамкови договори за медицински и за дентални дейности, които ще действат през следващите три години, Министерството на здравеопазване ще се стреми към осигуряването на по-голям финансов ресурс за лечебните заведения, което означава и по-високи заплати за заетите в сектора, допълват от МНЗ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).