Министърът на земеделието: Търговците без документи за храните ще бъдат санкционирани с до 6 000 лева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:05 / 12.04.2022
844
Тази година министерството на земеделието осигурява безпрецедентна помощ за сектора като за целта държавата предоставя допълнителен ресурс от 182,5 милиона лева. Това заяви в "Денят започва" министърът на земеделието Иван Иванов. По думите му такъв ресурс не е отделян досега.

Министърът на земеделието беше категоричен, че нито той, нито някой от заместниците му има намерение да подава оставка. Иванов определи протестите срещу него от страна на животновъдите като политически.

"Политизацията на българското земеделие не е от полза на никого. Атаките срещу министерството са свързани с бившите управляващи и не могат да разклатят управлението. Ние имаме много задачи за подпомагане на българските фермери." - каза Иван Иванов.

Той отхвърли твърденията на протестиращите за 30% фалити в сектор животновъдство. Изтъкна, че напротив - тази година в министерството на земеделието има заявени по-голям брой животни в стопанствата, кандидатстващи за субсидия. Това, по думите на министър Иванов, значи, че секторът се развива.

"Ако на протестиращите им бяха верни данните, щеше да има заявления за по-малко животни, а нямаше да растат. Фокусът ни е да подпомагаме малките и средни земеделци. Няма как помощта да е фокусирана върху 4-5 души." - заяви Иван Иванов.

България ще поиска от Европейската комисия да разработи нов механизъм за държавна помощ подобно на механизма за ковид помощта за земеделските стопани.

Министърът на земеделието Иван Иванов отрече твърденията за физическо спречкване между заместник-министрите Момчил Неков и Стефан Бурджев като изтъкна, че подобна информация до него не е стигала.

"Някои хора имат сериозно чувство за хумор. Подобни слухове означават, че си вършим работата." - каза Иванов.

В навечерието на предстоящите празници Българска агенция по безопасност на храните започна проверки в търговската мрежа за качеството, произхода и начина на съхранение на хранителните стоки.

Ще се следи дали предлаганото агнешко има необходимия печат - син цвят за месото с произход от България и червен цвят за произход, различен от българския; дали не се предлага размразено месо като охладено; дали яйцата имат необходимата маркировка за клас А и как се съхраняват; дали козунаците са правилно етикетирани.

Глобите за продажба на храни без редовни документи са между 4000лв. и 6000лв.

Виж коментарите (1)

Още по темата (103):
30.04.2022 Решили сте да прекарате почивните дни в Гърция? Въоръжете се с търпение, ще падне чакане
30.04.2022 Светла събота е! Ето какво не се прави
27.04.2022 Светла сряда е! Днес се изпълняват два обичая
26.04.2022 Днес се спазват строги традиции
25.04.2022 Светли понеделник е!
25.04.2022 Засилен трафик в цялата страна, шофирайте внимателно
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).