Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Минусите и плюсовете на работата тип "хоум офис"
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 02.08.2022Коментари (0)918
©
Загуба на социални връзки, смесване на личен и професионален живот - това се изтъква особено в аргументите против дистанционния труд. През 2020 г. пандемията превърна в норма работата от вкъщи за милиони служители в ЕС. Две години по-късно, какво е възприятието им към "хоум офиса"? Отговорът не е еднозначен, според проучване на "Алианц-Трейд" (Allianz-Trade) в Германия, Франция и Италия, посочва БТА. 

Анкетираните продължават да ценят спечеленото време от пътуването до и от работното място и гъвкавите условия на труд, но изтъкват загубата на социалните връзки и изчезването на бариерата между професионален и личен живот. 

В сравнение с предишното проучване по същата тема, и в трите страни намалява броят на служителите, които са отговорили, че нямат възможност да работят от вкъщи. В същото време се увеличава делът на хората, които се връщат в офисите на хибриден режим или на почти пълно работно време: те са 32 процента в Германия и Италия и 29 процента във Франция (в сравнение с 25 процента във всяка от страните преди година). 

Ползите от дистанционната работа са ясни: повечето анкетирани посочват най-вече спечеленото време от пътуването до и от работното място (51 на сто от мъжете и 58 на сто от жените), гъвкавите условия на труд (49 процента) и по-ниските разходи (26 процента от мъжете и 28 процента от жените).

Сред недостатъците на този тип труд са посочени липсата на възможности за общуване (29 процента от мъжете и 27 процента от жените), размитите граници на личния живот (17 на сто от мъжете и 20 на сто от жените), неподходящото работно пространство (мъже - 20 на сто, жени - 18 на сто), съчетаване на домашни дейности с работни отговорности (мъже - 18 на сто, жени - 20 на сто) и намалена производителност (мъже - 14 на сто, жени - 12 на сто).

Делът на желаещите да си останат у дома не се е променил и дори намалява. В Германия вече само една пета от анкетираните искат да бъдат на такъв режим (спрямо една четвърт преди година). В Италия техният дял остава без промяна (15 на сто), докато във Франция нараства от 10 до около 12 процента, но остава по-малък в сравнение с другите две страни. 

В проучването са изтъкнати и неравенствата, които се създават сред служителите по отношение достъпа до интернет или владеенето на цифровите технологии, а компаниите не винаги прилагат специфични мерки при изготвянето на новата организация на труда. 

Сред европейските служители 65 процента са готови да напуснат предприятието си, ако работодателят им наложи 100 процента присъствена работа, сочи проучване на "Ей Ди Пи Рисърч инститют" (ADP Research Institute). При младежите 71 процента заявяват, че могат да напуснат работа, ако работодателят поиска да се върнат в офиса на пълен работен ден.

В световен план 64 процента от работещите вече са обмисляли възможността да си потърсят друга работа, ако ги накарат да се върнат целодневно в в предприятието.

Проучването на Ей Ди Пи се основава на допитване сред 30 000 работещи от 17 страни по света, от които 15 000 в Европа.

 

Според Фани Льодерлен, доктор по философия, младежите изглежда възприемат дистанционната работа като социална придобивка, без да си задават много въпроси за този нов вид труд. В интервю за в. "Фигаро" тя определя такава позиция като индивидуалистично и консуматорско отношение към работата, а не като част от желание за подобряване на организацията на компанията.

През първото тримесечие над 100 000 жени са се върнали отново на работа благодарение на гъвкавите условия на труд, предвидени в новата ирландска стратегия за дистанционна работа, информира люксембургското издание paperjam.lu. 

Без да чака края на пандемията, Ирландия изготви национална стратегия за дистанционния труд още през януари 2021 г., включваща право на назначаване, центрове, данъчни облекчения. И тя вече дава резултати. 

Националната стратегия за дистанционния труд (National Remote Work Strategy) се състои от пет точки, някои от които още са в процес на разработка, коментира говорител на ирландския премиер.

На служителите ще бъде предоставено правото да поискат дистанционна работа. Законът трябва да бъде приет до края на годината. В процес на обсъждане е моментът, в който служителят ще може да го поиска.

Правото на изключване от интернет е въведено през април 2021 г. Правителството стартира платформа от центрове за дистанционен труд, където служителите могат да намерят места за работа и за които първите 10 000 дистанционни работници до края на август 2022 г. имат право на тридневен ваучер за безплатен пробен период.

Правителството си е поставило за цел да постигне 20 процента дистанционна работа в публичния сектор.Бюджетът за 2022 г. предвижда данъчна отстъпка от 30 процента за разходите за отопление, електричество и свързаност с интернет.

Резултатите са налице: преди пандемията работеха дистанционно 8 процента от мъжете и 6 процента от жените. Днес и мъжете, и жените са по 28 процента.

Дистанционната работа засилва и търсенето на имоти в селските райони, изоставени с течение на времето заради увеличаването на активността в градовете. 

Работата от разстояние е позволила да се избегнат 164 000 тона въглеродни емисии на стойност над 7,6 милиона евро. 

Допълнителните разходи за отопление и електричество са от порядъка на 79 евро и 30 евро, но служителят спестява средно 413 евро за транспорт до работното място и печели средно 93 часа годишно, които се оценяват на 1103 евро. 

Компаниите могат да реализират икономии до 1492 евро на служител от покупка или наемане на офиси, което прави близо 25 процента икономии. 

През юни безработицата беше сред най-ниските в историята на Ирландия: 4,8 на сто, при 72,8 процента заетост.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: