Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мира Мирославова, художник: Дигиталното съдържание не е достатъчно за развиването въображението на децата
Автор: Екип Varna24.bg 13:13 / 06.07.2023Коментари (0)779
© Личен архив
Да илюстрирам Братя Грим ми беше огромна мечта години наред. Когато получих поканата за това, беше момент на невероятна еуфория и огромна чест. Това беше един от най-значимите ми проекти, не само защото ме изгради като визия и като естетика, а защото отвори много врати в моята кариера като илюстратор. Това каза художникът Мира Мирославова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Всеки илюстратор има много различен подход към книгите, обясни тя. "Класическата рецепта винаги е минавала през това да останеш насаме с текста, да можеш ти самият да си го представиш като на филмова лента, как точно го виждаш. И тогава идват много конкретни неща, които са еднакви за всички, които са занаятът в цялата работа – да изградиш един ритъм, да усетиш, че нещата се движат по свой ритъм, който е много естествен. Това се изгражда с годините и то е задължително за всеки илюстратор. Тази магия, това, което се улавя в книгата и я кара да се отличава, е личното усещане за ритъм, за красота и естетика в илюстратора. Не всеки го има“, обясни Мира Мирославова.

По думите й дигиталното съдържание не е достатъчно за развиването на въображението на децата. Преди да навлязат в онлайн пространството, те трябва вече да са го изградили чрез четене на книги или чрез хубави филми. "Те стимулират нашето въображение да изгражда картини, които не са сдъвкана информация. Дигиталният свят не провокира, а предлага готови визуални образи. Ако се касае за деца, това би могло да има едни доста сериозни негативни резултати в последствие. Трябва наистина съзнателно усилие от страна и на родители, и на деца те да развиват въображението си извън телефоните“, заяви Мирославова.

Навлизането на изкуствения интелект в сферата на изкуството според нея ще има сериозен ефект върху творците. "От една страна това ще качи много стандарта и хората ще трябва да работят много повече и много по-упорито, за да могат да се борят с изкуствения интелект и това, което той може да направи. Но точно поради същата причина пък много начинаещи артисти ще се колебаят дали въобще да започнат да се занимават с изкуство. За тях ще бъде невъзможно да достигнат това ниво с години. Стои въпросът как те ще успеят да се вдъхновяват, за да се занимават въобще с изкуство, когато имат толкова сериозен противник в лицето на изкуствения интелект“, коментира илюстраторът.

По думите й изкуството, създадено от човека, винаги ще има много по-голяма стойност, защото в него са вложени лични преживявания и емоционалност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: