Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мирела Димитрова, психолог: Случаите на насилие не са зачестили, а им се дава по-голяма гласност
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 04.11.2022Коментари (0)534
©
Хормоните на тийнейджърите бушуват и е нормално те да имат нужда да се покажат и докажат. Просто начинът при момчетата и момичетата е различен. Това каза в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ психологът и експерт към Центъра за безопасен интернет Мирела Димитрова.

"В стремежа си да намерят своята идентичност момичетата са склонни да копират определено поведение и дори външен вид на известни личности. Момчетата от друга страна показват надмощие чрез физическа сила. Тази възраст се характеризира и с опита за прескачане на обществените норми и закони. Пример за това са кражбите, сбиванията и вандализмът“, посочи психологът.

Не мога да се съглася, че случаите на насилие зачестяват, категорична е Димитрова. "Винаги е имало такива, без значение дали са в училище или на улицата. Просто не са придобивали такава гласност. Платформите в момента спомагат такива видеа да достигат до повече хора, въпреки че е незаконно“.

Никой не се ражда агресивен, заяви Димитрова. "Агресията сама по себе си може да е начин за справяне. Ако на детето от малко не му се показват други такива начин, като например комуникацията. Също може да е копирано поведението. Ако едно малко дете е малтретирано вкъщи от родителите си, без значение вербално или физически, то копира това поведение извън дома.“

Тези клипчета на агресия се публикуват, за да може публикацията да събере гледания и публикуващият да получи популярност, обясни психоложката. "Ставаме свидетели на един омагьосан кръг – хората търсят тъжната новина – тази, в която се говори за злоупотреба, за трагедия. И пропускаме хубавите новини. Забелязвайки това, медиите започват да публикуват такива новини, които се търсят. И тогава как очакваме децата да се стремят да публикуват нещо различно, да се стремят да създават съдържание, което да е позитивно. Информацията, до която достигат подрастващите, им влияе те да създават самите такава информация“.

Онлайн тормозът се случва в интернет пространството и достига до повече хора, отколкото училищният тормоз, допълни Димитрова. "При нас достигат доста сигнали за онлайн тормоз със заплахи, имейли. Различни са формите на онлайн тормоз“.

За справяне с тормоза като цяло – онлайн или в училище, според мен хората не трябва да имат търпимост, категорична е Димитрова. "Нека се замислим ние възрастните колко често докладваме съдържание, което не ни харесва, или съдържание, в което има насилие. За да научим децата да не са толерантни към такъв вид поведение, самите ние трябва да започнем да не сме окей с такъв тип поведение“.

Габриела ГАНЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: