Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мирослав Найденов: В кренвиршите има всичко друго, но не и месо
Автор: Екип Varna24.bg 13:36 / 11.06.2010Коментари (0)989
© Varna24.bg
Клиентите трябва да разберат веднъж завинаги, че няма как да има месо в кренвирши за 2,20 лв. и не съществува кисело мляко от 9 стотинки. Това заяви вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. Според него в колбасите ни има всичко друго, но не и месо. Точно заради това следва като сложим в ред млечните продукти, ще се заемем с месните. Защото и котките не ядат салами и кренвирши, в които има всичко друго, но не и месо, възмути се министърът.

Безплатно е сиренето само в капана за мишки. От обора до масата трябва да гарантираме безопасността на тези продукти, категоричен бе министърът.

Той подкрепи крайните си оценки със статистиката, която сочи страната ни като първенец по сърдечносъдови заболявания, инсулти и рак на дебелото черво. Земеделският министър е убеден, че това е заради качеството на храните, които ядем, а не заради традиционната ни кулинарна култура.

Найденов уточни, че новосъздадената агенция по безопасността на храните е чакала да се появи на бял свят цели 12 години заради политически противоборства. Според Найденов причината била, че при последните две правителства земеделието и здравното министерство са били управлявани от различни коалиционни партньори, които не са се договорили. В земеделието не трябва политика, а мотика, заключи земеделският министър.

Родният пазар е залят с млечни продукти, натъпкани с палма. Млякото в тях липсва. Не повече от 20-30% общо са истинските млечни продукти на българския пазар. Затова е изключително важно да бъде въведен БДС, обяви междувременно Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според него това, че неговата частна фирма държи патента на лактобацилус булгарикус не би довело до никакви проблеми.

Зоров е категоричен, че потребителите не трябва да бъдат подвеждани с името. "Потребителят трябва да бъде улеснен. Преди повече от 4 години млекопроизводителите сме предложили да има БДС. Стандарт за българското кисело мляко и за българското сирене има, съобщиха експерти по БДС. Според тях просто тези стандарти трябва да се спазват, а държавата да контролира кои продукти са направени по стандарта.

Според тях обаче има проблем с наименованието на продуктите, защото марката "Българско сирене" и "Българско кисело мляко" е регистрирана в патентното ведомство на компанията "ЕлБи Булгарикум" и на една частна фирма. Само те могат по закон да поставят тези наименования на продуктите си.

Това, че голяма част от т.нар. "млечни продукти" съдържат растителни съставки, не ги прави забранени. Това обаче трябва да бъде отбелязано с етикет, уточни Зоров.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Мигрантски натиск към България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: