Мирослав Попов: Негативизмът и антимигрантските настроения никак не са случайни, те са обосновани и справедливи

Автор: Цоня Събчева
Коментари (0)
19:54 / 05.03.2024
1226
Мигрантският въпрос в рамките на нашия Европейски съюз е изключително объркан, един от най-обърканите. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" международният анализатор Мирослав Попов.

"Той е неслучайно объркан. И аз тук искам да кажа само кратичко откъде е породена тази обърканост. Първият момент е, че Западна Европа, не точно България, Западна Европа са нуждае от приток на мигранти като евентуална възможна, вероятна работна ръка, имат тази нужда. Доколко биха могли да намерят други, по-разумни пътища да си решават демографския въпрос. Но така или иначе приемаме, че част от европейските върхушки, и бизнес върхушките, и политическите в доста по-малка степен, Европа има нужда от мигранти. Второ, политиката на "отворени врати“ -  терминът основно се свързва с името на г-жа Ангела Меркел от 2015 година, отворените врати се оказаха, че са доста противоречиви от гледна точка и на последиците, преките косвените ефекти и т.н. Тъй че вълната на антимигрантски настроения, която не е бурна, сега, преди 2024-та не е бурна вълна, но винаги може да стане по-плътничка отколкото е днес, е нещо неслучайно. Тя е породена от, ще го кажа – късогледата мигрантска политика на европейските правителства. Това е главно", коментира той.

"Никой не е против това по принцип да потърсим външна работна ръка по един правно цивилизован начин, част от тези хора да бъдат поканени, допуснати в страните да работят. Това не е проблем. Проблемът е, че особено от 2015 година, а специално за България даже от 2013-та бяхме принудени, че трябва да приемем едни 10-11 хил. души. Наложи се един анархистичен волонтеристичен метод на вкарване на мигранти в българската територия и българското общество. Тъй че негативизмът, антимигрантските настроения никак не са случайни, те са обосновани и бих казал справедливи. Те са справедливи именно с оглед на непохватния – изразявам се меко, непохватния начин, по който са се осъществявали големи промигрантски политики и решения", каза още анализаторът.

"За проблемите трябва да се говори точно – точно, не блъфьорски, не популистки, не с блъфове, а конкретно с числа, със сметки, рационално и с правни аргументи задължително, защото искаме да станем правова държава", категоричен бе Мирослав Попов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (447):
16.05.2024 Български и румънски граничари заловиха десетки мигранти, скрити сред торби с пръст
16.05.2024 Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят през следващите години
16.05.2024 Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява
09.05.2024 Антон Златанов: Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Гранична полиция ще бори мигранския натиск с 40 нови джипа
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).