Митрополит Николай: Славим се с чуждопоклонничеството си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
15:40 / 11.05.2014
934
Няма благоразумен народ, който да е забравил своята история. Това каза пловдивският митрополит Николай по време на Архиерейската света литургия в храма на Духовната семинария в Пловдив. 

"Още по-малко пък ние българите не бива да забравяме миналото си, защото то е достойно за поука, за да придобием верните уроци как да живеем в настоящето и как да изградим светло бъдеще на основата на вярата", каза митрополит Николай

Той добави, че двамата братя равноапостоли Кирил и Методий са ни нужни и днес, когато мнозина българи, наши сънародници, които са се отдалечили от вярата, от светото православие и са склонни да променят езика си. 

"А ние се славим отдавна с чуждопоклонничеството си", припомни митрополитът. 

"Преди повече от 250 години това ни е подсказал преподобният Св. Паисий Хилендарски, като е казал "О, неразумний, защо се срамиш да се наречеш българин...", каза владиката. 

"И днес чуваме мнения, че трябва да се евроинтегрираме и като знак на тази интеграция да променим писмеността си с латиница", добави той. 

По думите му всички ние добре знаем, че делото на Светите братя е велико, то е спасително и това дело трябва да бъде благословено вовеки веков. Митрополит Николай призова бъдещите пастори и учители на църквата, учениците от Духовната семинария, никога да не забравят онези, които са проповядвали словото божие - "нашите първоучители, пророците на спасителното слово за вечен живот, двамата равноапостоли братята Свети Кирил и Методий". 

По думите на пловдивския митрополит Божията десница е поставила нависоко в българската памет светилницата на вярата и благочестието, равноапостолите братята Кирил и Методий. 

Митрополит Николай отслужи Архиерейска света Литургия в чест на Светите братя Кирил и Методий в храма на Духовната семинарията, която празнува своя патронен празник днес.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
На ГКПП Капитан Андреево: Конфискуваха голямо количество "маркови...
България има реалистични шансове да приеме еврото през 2025 г., н...
Адв. Мария Петрова: Колкото по-дълго няма Национална детска болни...
Социалният министър каза с колко ще е увеличението на пенсиите от...
Доц. Мангъров: Задължителните ваксини трябва да станат и тези сре...
Лекар: Сегашните антиваксъри са имунизирани деца


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).