Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Митрополитите с коментар за кончината на патриарх Неофит и каква процедура следва
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 14.03.2024Коментари (0)1502
©
Опелото на патриарха вероятно ще е в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", обясни в БНТ митрополит Антоний. "Това е третият по ред български патриарх от възстановяването на Българскта Патриаршия. Днес Св. Синод ще се събере на своето траурно заседание, на което ще бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с погребението на Негово Светейшество. Нека се молим Бог да прости Негово Светейшество и да настани душата му в селенията на праведните", допълни той.

По-рано митрополит Йоан каза, че тленните останки на Патриарх Неофит ще бъдат положени днес за поклонение в църквата "Света Марина" в София.  "Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на Патриарха. В "Света Марина", митрополитският храм ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица", каза митрополит Йоан и призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

Загубата е голяма, защото си отиде един дългоценен човек. Отношението на Патриарх Неофит към хората беше винаги със смирение и любов, а това е много важно те да усетят, че има искрени отношения. Това коментира в Ловчанският митрополит Гавриил.

"Стараеше се ако може да даде добър съвет, да укрепи човека, да го вдъхнови, да му помогне в труден момент, да не изпада в униние. През последните години станахме много близки и винаги му целувах ръка и той на мен. Да взимаме пример от неговото миролюбие и от неговата богословска подготовка. Той беше един прекрасен богослов и голям деец на църковното пеене", каза митрополит Гавриил.

По отношение на избора на нов патриарх, той каза, че няма да е лека задача, но се надява, че тъй като нищо не става без Божията воля, да се избере който ще е най-подходящ и който ще се справя най-добре с проблемите и да води църквата напред.

До 4 месеца трябва да бъде избран нов патриарх, каза Старозагорският митрополит Киприан. "Бог да прости Негово Светейшество и да го настани в Неговите селения, където няма нито болка, нито скръб, нито въздишка. Това е загуба за цялата православна църква. Той беше прекрасен духовник, който съумяваше да търси баланса в Светия Синод и със своите обязаности като патриарх и с ангелогласното му пеене."

Митрополит Киприан обясни, че според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат в седемдневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на Синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

"Наместник председателят на Светия Синод заедно със Светия Синод ще проведат избор в рамките на 4 месеца. Ще липсва неговата обединяваща мисъл, която съпътстваше заседанията на Светия Синод", категоричен е митрополит Киприан.



Още по темата: общо новини по темата: 71
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Европейски избори 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Лято 2024
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: