Млад лекар: Страната ни може да стане център на иновациите в медицината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:08 / 13.03.2023
469
Помощта на държавата за развойна дейност в България е много силно лимитирана и слава богу, защото за един предприемач най-хубавата валидация е не от държавата, а от пазара. Ти си добър като предприемач, когато продуктът ти се купува, когато успява да намери повече клиенти. Това каза д-р Ваньо Везиров – млад лекар, предприемач и създател на технологичната компания OS Implants, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

По думите му фокусът не трябва да се поставя върху проблемите, а върху възможностите, които определени ограничения предоставят. "Аз виждам възможността зад този проблем, а не проблема, защото проблемите ни потискат, а възможностите ни окриляват. Предприемачеството за мен е способността да виждаш възможности и да ги реализираш. То е по-скоро чувствителност към проблеми“, заяви Везиров. 

Според него България е точно толкова подходяща за предприемачество, колкото и САЩ например. "Да, има места, които ще ти помогнат, но когато ти имаш начин на мислене, който те кара да се спъваш, а не да прескачаш опасности или да правиш мостове, няма да стане“, посочи предприемачът.  

Ваньо Везиров е създател на българската технологична компания OS Implants, която създава персонализирани медицински импланти за хора и животни. В рамките на две години компанията успява да привлече инвестиция от 15 000 евро, под формата на грант и да произведе първите си 50 продукта.  

Първият етап в процеса е използване на компютърен томограф, с който се сканира дадена кост от човешкото тяло, обясни той. Вторият етап е тази кост да се конвертира в едно 3D изображение на компютъра и третата стъпка е 3D принтиране. "По този начин можем да създадем всяка една кост в човешкото тяло, било то с нормална анатомия или с някаква патология. Това дава възможност да използваме продуктите си в обучителното направление – вече сме оборудвали над пет университета в Европа с моделите на OS Еducation, както и при предоперативно планиране, което се използва, за да се планират сложни ортопедични, неврохирургични, гръдни операции от хирурзи“, обясни Везиров.  

Живко Кръстев

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Темелкова: Прекалено дълго време академичната общност беше ...
Експерт с добра новина за цената на тока
Ева Майдел: Политиката не може да разделя обществата и да води до...
Задържаха хиляди фалшиви покемони и Супер Марио на Ферибот Оряхов...
Симеон Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 год...
Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлоду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).