Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Младите шофьори с мощни коли ще плащат най-висока "Гражданска отговорност"
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 31.01.2022Коментари (0)808
©
Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" нараства. Поскъпването на застраховката е между 15 лв. и 60 лв. спрямо миналата година по това време в зависимост от мощността на автомобила и възрастта на водача.

За автомобил на 10 години, регистриран в София, с мощност на двигателя 100 конски сили и собственик на 40 години, който има над 5 години стаж като шофьор и няма катастрофи през последните три години, цената на застраховката при различните компании е между 252 лв. и 282 лв., предава "Труд".

Увеличението на тарифите е с около 50 лв. спрямо началото на миналата година. В резултат цените на задължителната полица вече са по-високи отколкото преди пандемията. През 2019 г. имаше най-голямо поскъпване на "Гражданска отговорност" - с 80-90 лева. През 2020 г. цените се задържаха без съществена промяна, а през 2021 г. имаше понижение на тарифите. Причина за поевтиняването през 2021 г. бяха въведените ограничения в началото на пандемията, които доведоха до по-малко използване на автомобилите през 2020 г. и съответно до спад на катастрофите на пътя.

Намаляването на тежките пътно-транспортни произшествия и на смъртните случаи при катастрофи доведе до намаляване на разходите на застрахователите и до възможност компаниите да свалят тарифите. Но хората вече карат колите си както преди пандемията. Катастрофите през 2021 г. се увеличиха и съответно цените на "Гражданска отговорност" през последните месеци вървят нагоре.

Според официалните данни на Националния статистически институт цените на застраховките, свързани с транспорта, са нараснали за една година с 19 процента.

Най-високи са цените на задължителната полица за млади шофьори със скъпи автомобили. Например за нова кола с мощност над 158 конски сили, на 20-годишен шофьор, който е взел книжка преди няколко месеца, цената на "Гражданска отговорност" при различните компании се движи между 414 лв. и 1097 лв.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Опасна борова процесионка
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: