МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:38 / 06.03.2024
1316
В Министерството на външните работи бе извикана на среща извънредният и пълномощен посланик на Република Северна Македония в София по повод скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения по отношение на Република България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

МВнР категорично възразява срещу опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания.

България последователно поддържа конструктивен тон и се въздържа от коментари по постоянните провокации в публичното пространство на Северна Македония. Прави това с разбирането, че е необходимо осигуряването на конструктивна среда за нормалното протичане на изборния процес и среда на обществено спокойствие, за да могат да се реализират необходимите реформи.

За съжаление е очевидно, че тези усилия на България не срещат разбиране и не се оценяват от определени фактори в Скопие, които продължават да използват страната ни като оправдание за липсата на напредък пред своите граждани.

За пореден път приканваме политическия елит в Северна Македония да проявява необходимата политическа зрялост, да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г. Това е единствената възможност за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на страната в полза на нейните граждани.

Виж коментарите (0)

Още по темата (858):
07.05.2024 Любчо Нешков: Подобен феномен и държавен експеримент не съществува никъде
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Синоптикът Петър Янков: Всички големи градове имат този проблем
Доброслав Димитров, БАСКОМ: Не смятам, че електронното гласуване ...
Главчев предупреди за изборите: Вчера разбрах за едно предизвикат...
Ивелина Рускова: Около 200 000 двойки в България се сблъскват с р...
Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си...
Радев: Всяка партия трябва да заяви защо иска властта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).