Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мнение: Махнете това задължително за всички шофьори правило, малоумно е
Автор: Васил Динев 20:17 / 10.04.2022Коментари (32)1721
© Varna24.bg
Читател на Plovdiv24.bg се свърза с редакцията ни и направи предложение към депутатите от Народното събрание. Даваме му думата веднага:

"Здравейте! Става въпрос за следното - да бъде премахнато поне през летните месеци абсолютно малоумното задължение да шофираме със запалени светлини през деня. Въпросната промяна в закона за движение по пътищата влезе в сила през лятото на 2012 година.

Мотивът, доколкото помня, тогава бе един-единствен. А именно - да се намали броят на пътнотранспортните произшествия, особено с пешеходци. Е, случи ли се това? Не! Почти всеки ден съобщавате за блъснат пешеходец. Правилото за пуснатите фарове определено не работи, не и в нашата страна.

Не може навън да е 30 градуса, слънцето да блести суперсилно, а ние да караме по този начин, в такива условия фаровете дори не се виждат от пешеходците заради естествената дневна светлина. Затова апелирам - премахнете го", посочва пловдивчанинът.

"За" този текст през юли 2012 гадина гласуваха 80 народни представители, "против" - 12, "въздържал се" - 17. Преди текстът да бъде гласуван, депутатът от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов тогава, заяви, че с включени къси светлини моторни превозни средства се движат само през тъмната част на денонощието. Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза Иванов.

Според тогавашния зам.-председател на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. "Аз съм напълно "за" този текст", добави Анастасов.

Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че сега съществуващата уредба е достатъчно коректна.Народният представител от ПГ на ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя.

Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, каза тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само идиот, който не е карал извън селото си може да поиска подобно нещо! Точно на дълъг път фаровете са много важни за са те видят. Много често ми се е случвало на прав участък са не мога да преценя къде е и как се движи насрещния защото е забравил да си пусне светлините.
+4
 
 
Дневните светлини за приети като закон в повечето развити страни. Причината е, че многогодишно проучване е доказало повишаването на видимостта на автомобила за пешеходците. Забележка: Ползата от този закон е единствено за пешеходците, които се оглеждат. Останалите са оставени на естествения подбор.
Сподели какво ново....
на 11.04.2022 г.
0
 
 
Само някой от някой крайно село може да поиска подобно нещо. Светлините са единственото нещо, което показва дали автомобил е в движение. При все че една камара чалга фенове карат сиви и черни автомобили, и една камара кравари са с бели - то светлините трябва да са 100% пуснати през деня. Дори предлагам глобите да достигнат до 1000 лева за невключени светлини!
Свобода и свободия са две различни неща!
на 10.04.2022 г.
+2
 
 
Тва не е толкова важно, вие по-добре се научете на правилника за движение по пътищата, че 90 процента от "шофьорите" в нашия загубен град не знаят какво означава да ползваш мигачи, правилото за дясно стоящия, знака СТОП, ко значи туй нЙещо "предимство" и кой се ползва с него и др. Пловдив, градът с най-много ПТП-та от 7 години насам.
+3
 
 
Само пишман чикидж**. Кой те пита бе, теб къде те мързи да си изчистиш снега от колата зимата, дали да има фарове или не. То цял свят правят колите с дневни, чичо Митко не искал да кара на фарове. Претенции на мързеливите, къде космоса им пречи.
0
 
 
Решението да се кара с фарове през деня беше и до някъде поддържано от лобито на търговците с горива, защото разхода на гориво се качва с почти 1 литър на 100 км пробег. От 2010 г. на доста от моделите поставиха светодиодни дневни светлини, при което малко им стана вътрешно на търговците, но все още повечето автомобили нямат това предимство. Вярно че имат ефект светлините през деня, това го забелязах за пръв път като снемах една реклама през 1992 г. на една марка леки коли. Тогава накарах водача да пусне фаровете и се насладих на гледката която се получи! Така че има полза от дневните светлини!
+2
 
 
Виждал съм много редки случаи когато кола се слива с фона или до някаква степен. Виждам много отчетливо два фара в случая и реагирам доста по-бързо, че нещо идва срещу мен. Глупаво е, но и се набива много по-лесно на очи. 50/50 . А клоня към - ЗА дневни светлини от моя опит. Веднъж малоумник караше без светлини от София по здрач със сива кола. Щях да му се набия в задницата... Залепих му се и му светках като луд, нямаше намерение да отбие даже ми се ядоса... Но това не е точно по-темата за предни светлини.
0
 
 
Престанете да давате трибуна на ментално увредени индивиди!!!!!
+1
 
 
Грешка за приемането на закона, че е от 2007. Заблуди се с това, от кога се правят автомобили с дневни светлини или имат модулна подготовка за това.
0
 
 
Само да кажа, че това правило е от както влезнахме през 2007-ма година в ЕС. И не е "малоумно", защото повечето шофьори, свиквахме с това и не е лошо. В много ситуации, мислейки че автомобила е паркиран, той се движи. Да не говорим, че и мигачи не се ползват. Аз също имам дневни светлини на автомобила сега, на предния нямах, но няма нищо по-хубаво от това, защото тези светлини не са само за пешеходците, а и за водачите на МПС. Може би на младежите, които обичат да правят каквото си искат, им е все тая като на човека от статията. НЕ, с главни букви, трябва да ги има. И това няма нищо общо с продължителността на деня, а с отговорността за онзи зад волана. Нито ток харчи, нито нищо. Иска само добре регулирани фарове, защото комбинацията с "модерните" крушки и безотговорността от това дали не се пречи, е много неприятна.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: