Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Много близо до България доматите струват между 1,90, и 3,20 евро
Автор: Екип Varna24.bg 11:29 / 02.04.2024Коментари (0)1258
© NOVA News
Инфлацията в магазина е тема, чувствителна за българина през последните години. Аспарух, който продава на централния общински пазар в Русе, споделя, че цените не са се променили в сравнение с миналогодишните.

"Салатките и репичките се продават за един лев, същото важи и за зеления лук и чесъна. Заради войната имаше лек ръст при краставиците. Доматите са около 5-6 лева, зависи от големината и качеството на самия зеленчук. По борсите картофите са на различни цени - египетските подбиват, защото струват към 1,50 лева", обясни той пред NOVA News.

На румънския пазар в Гюргево пресните лук и чесън са малко по-скъпи. За сметка на това обаче цената на зелената салата е наполовина на българската, както и тази на доматите.  

Традиционно много българи пътуват до съседни държави в търсене на по-евтини или по-качествени хранителни продукти. Колко струва трапезата в Серес? Според местните разликата в цените на храните в сравнение с 2023 г. е около 30%. Домати има и за 1,90, и за 3,20 евро. Краставиците бележат спад в стойността си, а цитрусите са поскъпнали - около 3,20 евро за килограм. Яйцата и картофите са поевтинели.

В Германия са избрали да живеят много българи. Хранителните продукти са по-скъпи с 0,9% през февруари спрямо миналата година. Експерти казват, че цените на храните вече не се вдигат с динамичен темп. Средно доматите се продават за около 5,50 евро, а краставиците, които се търгуват на брой, струват 90 цента. Килограм картофи струва 2 евро, а шест броя биояйца - 3 евро. При месните продукти пилешките гърди се продават за 15 евро. Зехтинът е сериозно поскъпнал - 11 евро за бутилка - ръстът е с над 50%. Захарта, сладкото и медът бележат скок с 10%.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов трета седмица цените на храните са надолу. "Това не е дефлация, а стабилитет. Пазарът е пренаситен, но при приключване на военните конфликти, може да се говори за още по-голям спад. Климатът, енергийните ресурси и геополитическата стабилност са сред факторите, които влияят на промяната в цените. Ако конфликтите спрат, не е изключено да видим и дефлация, която да включва 10% спад", коментира той.

По думите му евтиното агнешко може да се намери само директно от производител.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Стрелба по Роберт Фицо
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: