Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Много българи са в капан във Великобритания, сред тях са поне 8 бебета
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 23.12.2020Коментари (1)983
© Reuters
Напрежение и жива верига в английския град Дувър във вторник. Там бяха блокирани стотици хора. Сред тях много българи, включително осем бебета. Всички те останаха там още в неделя вечерта, след като границите бяха затворени заради новия щам на коронавируса, предава Нова тв.

 Така от неделя, те не могат да стигнат до континентална Европа и да се приберат у нас. Тази нощ се очакваше далите отрицателни резултати за коронавирус да успеят да се качат на фериботи. Българските консулски служби на Острова обаче нямат информация дали това се е случило.

"Последната информация, която имам, е от полунощ местно време. Към тогава още никой не беше преминал на френска територия", обясни завеждащият консулската служба в Лондон Николай Ванчев.

Той обясни, че късно през изминалата нощ е получил копие от френските служби на заповедта за отменяне на забраната за преминаване. Това става при наличие на документ за отрицателен тест за коронавирус.  

"Лаборатории за тестване има в град Дувър и в съседния град. Хората и към вчерашния ден нямаха ограничения да се предвижват, така или иначе бяха нарушили всички разпоредби за придвижване във Великобритания. Съществените очаквания са, предвид голямото количество от пътници от различни националности, че британската страна трябва да организира това масово тестване", обясни Ванчев.

За групата, с която се е срещнал, консулът обясни, че са в центъра на града и около тях има заведения и мотели, които работят. 

Мирослав Методиев от три дни е блокиран в Обединеното кралство. Той е шофьор на бус, а с него пътуват още 9 души. Всички искат да се приберат у нас за празниците. Той и спътниците му са в капана на задръстването към Дувър. 

Мирослав тръгва от Шотландия, през Англия за България. Редица страни отмениха полетите си от и за Великобритания в неделя, а пътуването с ферибот се оказа последната надежда за много чужденци да напуснат Острова.  

Фериботите обаче са спрени. Купил си е два билета - последният за 181 паунда. Блокираните на пристанището направиха и жива верига, последвана от арести. 

Българският консул в Лондон Николай Ванчев е посетил блокираните българи в Дувър. 

"Срещнах се с група, на която дадохме вода и сандвичи", заяви той.

Външно министерство следи ситуацията, а решението тепърва се чака от френските власти. 

"Говорил съм с представители на полицията, че няма как тези хора да стоят един, два или повече дни, без да имат достъп до санитарни помещения. Всички тези неща не се осигуряват, за съжаление. Препоръчаха ни да се обърнем към общинските власти, което ние правим. Има напрежение, тъй като не е естествено да прекараш ден, два в колата си", допълни Николай Ванчев.

Стотици български шофьори на тежкотоварни автомобили също са сред блокираните. Голяма част от тях не могат да напуснат Острова. 

Част от сънародниците ни са блокирани в района на летище Манстън, което не функционира.

"Имаше семейство с 8-месечно бебе, то изглеждаше добре. Предполагам, че и тази нощ са спали в колите, но подчертавам, че не е задължително да се седи в тях. Могат да се наемат хотели или мотели", добави Ванчев пред Bulgaria On Air.

Завеждащият консулската служба няма данни за арестувани българи при демонстрацията от изминалия ден.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.12.2020 г.
0
 
 
Въпрос: След като знаят, че има ограничения за пътуване дори в страната, къде по дяволите са тръгнали тия глупаци, че и с децата си? После реват на телевизора и искам някой да им помогне. Само са си виновни. Това е пореден пример за напълно безотговорни родители и хора. И аз съм във Великобритания и моите пътувания са анулирани.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: