Монтират електронни пътни знаци в участъци с натоварено движение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:54 / 17.09.2015
764
Електронни пътни знаци с възможност за дистанционно изменение ще предоставят актуална информация за пътната обстановка, съобщава "Дарик“. Знаците ще се променят в зависимост от условията на пътя и ще съобщават за въведените ограничения, алтернативни маршрути и друга полезна информация.

Електронното табло ще може да показва както текст, така и символ на определен пътен знак. Очаква се новите 20 табла да заработят от края на месец октомври.

Пътната агенция ще постави променливите пътни знака в участъци с натоварено движение и често променящи се метеорологични условия, каза Мирослав Ценов от Агенция "Пътна инфраструктура".

"20-те точки обхващат всички първокласни пътища и някои второкласни, отново разположени на по-ниски проходи. Вече успешно са монтирани голяма част от тези табла, функционират успешно, тестваме ги. Първият такъв знак е монтиран при път II-16 при Нови Искър", обясни той.

Електронните табла могат да показват текст и изображение на различни пътни знаци. "Самите табла представляват конструкция с размери 3,4 м на 1,2 м. Т.е. можем да разчитаме, че те ще бъдат подходящи. С тази система предвиждаме в реално време да уведомяваме шофьорите на пътя за важни неща - ограничения, ремонти, алтернативни маршрути, възникнали пътни произшествия", заяви още Ценов.

Пътната агенция разработва и интелигентна информационна система за предоставяне на данни за пътната обстановка в реално време.

Информацията ще бъде достъпна и за шофьорите чрез мобилно приложение. Какъв ще бъде обхватът на системата, ще стане ясно до един месец.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
След 3 неуспешни опита: Без извънредно заседание за цените на ток...
Втори опит: Също неуспешен за започване на поредното за днес извъ...
Стефан Янев: Не разбрах защо беше нужно това извънредно заседание...
Парламентът не събра кворум за цените на тока, по-късно отново ще...
Кирил Петков коментира в детайли трагичната катастрофа край Аксак...
ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).