Морската вода на 98% от плажовете у нас била чиста

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
11:25 / 05.08.2015
2776
Морската вода на 98 процента от плажовете у нас е чиста. Показателите й отговарят на европейските изисквания. Това уверение даде в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя обясни, че резултатите са от проби, които са взети от екоминистерството. Показателите за качеството на водата у нас били по-добри от средните за Евросъюза, коментира Василева. Все пак тя призна, че има и плажове, където водата е замърсена и не отговаря на изискванията.

Екоминистърката обясни, че активно се инвестира за изграждане на пречиствателните станции по Черноморието и необходимата ВиК мрежа така, че да се обхванат големите населени места там. За тях са инвестирани повече от 300 млн. Проектите вече са факт, като голяма част от тях вече са приключили, отбеляза Ивелина Василева. Тя обясни, че става въпрос за пречиствателни съоръжения в Поморие, Варна, в Бургас, в Несебър и Созопол.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е одобрила ОП "Околна среда - 2014 - 2020" с бюджет 3,5 млрд. лева. Василева уточни, че компостирането е много сериозен акцент в осигурявания финансовия ресурс за подпомагане на политиката за управление на отпадъците. Сериозен елемент от финансирането е насочено към управлението на отпадъците. То трябва изцяло да съответства на принципа, че отпадъкът е ресурс, а не ненужен боклук.

Министърката обясни, че компостиращите инсталации са важен елемент, защото чрез тях може да се обработи отпадъкът, който е генериран от зелените системи или биоразградими отпадъци от селскостопанските райони - хранителни и зелени отпадъци. Първо отпадъкът се обезврежда, а след това тъй като съдържа полезни компоненти, може да се използва за наторяване в селското стопанство или рекултивация на нарушени терени, допълни Василева.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).