Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:49 / 01.08.2022
863
В разгара на летния туристически сезон Асоциацията на къмпингите в България публикува междинни данни за посещаемостта в местата предлагащи къмпинг настаняване в страната. Те са на база онлайн проучване сред техните собственици и управители - членове на асоциацията.

Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите до края на юли, в сравнение със същия период на миналата година. При къмпингите във вътрешността на страната сезонът върви на ниво сходно на това от 2021 г., а на места малко по-слабо. Възможно обяснение за това е, че докато по крайбрежието къмпингите са до голяма степен еднотипни, то във вътрешността те са много различни по вид, капацитет и локация. Някои от тях традиционно посрещат основно чужди туристи, а тази година техният брой изглежда ще се окаже по-малък.

Междинните за сезона данни на Асоциацията на къмпингите в България показват и интересна картина относно националността на туристите по къмпингите у нас. На морето основният контингент от почиващи на палатка, каравана и кемпер са българи. След тях, с голяма разлика по брой, се нареждат туристите от Германия, Чехия, Румъния и Полша. Във вътрешността на страната националността на гостите по къмпингите е доста по-разнороден. Има къмпинг зони, в които българите далеч не са първи по брой, за сметка на пътуващи туристи от Германия и Нидерландия. Сред най-честите посетители на родните ни къмпинги във вътрешността на страната тази година се нареждат и гражданите на Белгия, Румъния, Полша, Франция, Великобритания, Словакия и други.

За много от къмпингите в България изминалата 2021-ва година беше рекордна по брой туристи. Това се дължеше от една страна на трудностите за пътуване зад граница, заради Ковид ограниченията, а от друга - нарасналия интерес към този вид почивка. Предварителните очаквания за настоящата година бяха за ръст на чуждите къмпинги туристи, но несигурността, която войната в Украйна породи и високите цени на горивата оказват негативно влияние на европейците. Къмпинг туризмът е в огромна степен индивидуален туризъм на колела и горивото е един от основните разходи за практикуването му.

Виж коментарите (0)

Още по темата (859):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
10.07.2023 Чиста ли е морската вода?
08.07.2023 Не е за тръгване към Гърция, вижте какво става на "Маказа"
10.06.2023 Опашките на "Кулата" вече са около 6 километра
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).