Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Морско училище откри своя Астрономическа обсерватория
Автор: Пламена Николова 08:52 / 10.01.2020Коментари (0)1731
Морска астрономическа обсерватория (МАО) беше открита във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Това е нова научноизследователска структура към Центъра за въздушно и космическо наблюдение на Морско училище. В Морската астрономическа обсерватория ще се провеждат изследвания на обекти от близкия Космос – астрономически тела (Слънце, планети, комети, астероиди, метеорни тела, променливи звезди, свръхнови звезди в близки галактики), изкуствени спътници и отломки.

Церемонията по откриването бе част от честванията по повод 139-годишнината на Училището, състояла се вчера. Лентата на новото съоръжение прерязаха началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, заместник-министърът на отбраната – генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, и командирът на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов.

Основните функции на Морската астрономическа обсерватория са научноизследователски и образователни. Обсерваторията започва работа с 15-см Менискас Максутов-Касегрен телескоп, разположен в 3-метров купол Scope Dome за оптични наблюдения и с налична радиоприемна апаратура на Морското училище за радионаблюдения.

Научноизследователските задачи, по които ще работи МАО, са свързани с: близки и опасни за Земята астероиди, метеорни потоци, комети, астероиди от основния пояс между Марс и Юпитер, както и слънчевата активност. Ще се изследва динамиката на изкуствените спътници – действащи и от типа на космически отпадъци.

Образователните задачи ще бъдат фокусирани в теоретичното и практическо обучение по астронавигация на курсанти и студенти, в съответствие с учебната програма на ВВМУ.

Морската астрономическа обсерватория ще си сътрудничи с Националната астрономическа обсерватория – Рожен, към Института по астрономия, БАН, с астрономическите обсерватории на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и Шуменския университет "Епископ Константин Преславски“, с Южната европейска обсерватория, с Международния астрономически съюз, с Международното общество на планетариумите, с Европейската космическа агенция, с НАСА, с РосКосмос и други космически агенции и институции.

Научноизследователската и образователната дейност на Морската астрономическа обсерватория на Морско училище ще се реализират от екип от преподаватели и специалисти и от Студентското астрономическо общество и Студентското космическо общество.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: