Мощен багер не успял да събори нито една колона на хотела! Издирват втория подизпълнител на обекта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
11:33 / 09.04.2015
2227
Багер е дърпал два дни носещите колони на срутилия се хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден". Според официалната документация обектът е трябвало само да бъде обновен, а не разрушен, каквато информация се появи първоначално. Това заяви за Дарик шефът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов.

Техниката, която се е опитвала да събори носещите колони, е била осигурена от неизвестна на този етап фирма, с която ангажираните на обекта компании не са имали договор. Възложител на проекта е "Пловдивски панаир"АД, чиято собственост е "Слънчев ден", главен изпълнител е варненската фирма "Планекс", а като подизпълнител е наета "Бултранспорт груп".

От "Планекс" са обяснили, че са били ангажирани на етап строителство и на обекта не е имало техни работници с изключение на пазач, домакин и координатор по безопасността. Техническият ръководител на "Бултранспорт груп" е заявил, че служителите му са били ангажирани по ремонта на съседния хотел "Мираж" и не са имали касателство с "Вероника".

В 16 ч. в сряда координаторът по безопасността е ограничил достъпа до "Вероника", което е било отразено в инструктажната книга. Със забраната е бил запознат техническият ръководител на подизпълнителя. Неизвестно досега лице е разпоредило на петимата работници да влязат в обекта и да започнат къртене. Те са направили това около 17:30 ч., а 15 минути по-късно един от тях е излязъл навън и тогава хотелът се е срутил, описа хронологията Иванов. По думите му неизвестното лице не е имало договор с "Планекс" и "Бултранспорт груп", а загиналият и затрупаните работници също не са били наети от двете фирми.

"Има сведения, че два дни носещите колони на "Вероника" са били дърпани с багер, който не успял да ги събори. Трета фирма е докарала много мощен багер, който не е успял да събори нито една колона. След края на работния ден, когато са си заминали отговорните за безопасността длъжности лица, е започналото непредвиденото по никакви параметри разрушаване и рязане на колони. Издирваме въпросния втори подизпълнител, защото след 17 ч. само той е изпълнявал дейност на обекта", каза още Иванов. Той добави, че не може да коментира дали възложителят е бил наясно с извършваната дейност, тъй като според официалните документи хотелът не е трябвало да бъде разрушаван. Досега от Инспекцията по труда не са успели да установят контакт с "Пловдивски панаир" АД.


Виж коментарите (5)

Още по темата (57):
23.06.2023 Окончателни присъди за смъртта на четирима при срутването на хотел
"Вероника"
21.09.2021 Варненският апелативен съд потвърди присъдата по делото "Вероника"
15.02.2021 Събщиха интересни подробности около сагата с рухналия хотел "Вероника"
11.02.2021 Съдебната сага с рухналия хотел Вероника продължава утре във Варна
23.10.2020 Заболяване на подсъдим отложи делото "Вероника“
22.10.2020 Делото за рухналия хотел "Вероника“ - отново пред Варненския апелативен съд
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).