Москов: Рискът Спешните отделения на "Пирогов" и "Света Анна" да се превърнат като това във Враца е реален

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:13 / 08.02.2022
1072
МБАЛ "Христо Ботев“ във Враца е унищожена болница от много години, защото в двора ѝ беше допуснато да има частна болница и това е основната причина да се случва това. Години наред, благодарение на политика на НЗОК и на държава, там е допускано всичката високооборотна, висококомпетентна, скъпоплатена дейност да излезе в частната болница, а тя да остане само на Спешното отделение и на слабоплатени неща.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин“ бившият здравен министър д-р Петър Москов.

В момента политиката на НЗОК е същата към големите държавни болница, като към това, което се случваше години наред във Враца. И рискът Спешните отделения на УМБАЛСМ "Пирогов“ и УМБАЛ "Света Анна“ да се превърнат като тази във Враца е реален в средносрочен аспект, добави той.

По думите му една система, за да е работеща и ефективна, тя се управлява не на базата на добри пожелания, а на базата на протоколи, организация и контрол за спазването на тези протоколи и организация.

В медицинския стандарт "Спешна медицина“ пише, че всички пациенти, попаднали на територията на Спешно отделение, подлежат на медицински триаж. Медицински триаж се извършва в помещението или в зоната за медицински триаж, такова помещение във Врачанската болница не видяхме.

Пациенти попадат в триажната зона, като самонасочили се през входа амбулаторни пациенти или със съдействието на Спешна помощ. Т.е. разказът, че ако някой е дошъл с линейка, той е спешен, а друг не е, противоречи на стандарта. След извършването на медицински триаж се пристъпва към снемане на пациентските данни за регистрация. Това е точно обратното на това, което е направено там б.р. в МБАЛ "Христо Ботев“ във Враца, обясни Москов.

Той добави, че в Спешното отделение във Враца нито има зона за медицински триаж, нито той е извършен.

Спрямо нормативната уредба дейността на Спешното отделение е незаконосъобразно. Отговорността за това носи директорът и ръководството на болницата, защото в тяхната длъжностна характеристика пише, че те носят отговорността за организацията на дейността и за спазването на нормативните документи – не е момичето на гишето, не е спешния екип, който е дежурил там, заяви Москов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (21):
11.03.2022 Проверката след трагедията в спешното на Враца: Пациентката не е оценена правилно 
11.03.2022 Обявиха резултатите от проверките по случая с починалата във Враца жена
24.02.2022 Съобщиха резултатите от аутопсията на жената, която почина пред спешното отделение във Враца
08.02.2022 След скандалния случай във Враца: Нов сигнал за същото лечебно
заведение
07.02.2022 Бивш здравен министър: Случаят от Враца, при който загина жена, показа цялата неадекватност на здравната ни система
05.02.2022 Мъжът, заснел клипа в болницата във Враца, живее между благодарността на близките и упреците в социалните мрежи
Още новини от Национални новини:
Притеснителни новини от БНБ за размерите и обслужването на бързит...
Започват разпити и експертизи за причините за фаталната катастроф...
Изтеглиха Вариант 15 за матурата по български език и литература
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).