Москов: Русенските лекари ще бъдат наградени, а не наказани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (14)
14:50 / 16.10.2015
2123
Лекарите от Русе, които спасиха човек, оперирайки сърцето му, без да са имали право, ще бъдат наградени, а не наказани, обяви министър Петър Москов. Той се обади по телефона в предаването "Преди обед". Там коментираха публикацията в "24 часа".

Става дума за операция, извършена на 6 октомври. С нея хирурзи от болницата зашиха сърце и спасиха живота на 45-годишен мъж, намушкан в гърдите. Оказва се, че по закон те са "превишили правата си", тъй като такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III ниво на компетентност.

Вместо да постъпят по този начин и да отправят пациента във Варна, където е най-близкото подобно отделение, хирурзите д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев взели решение на момента и извършили животоспасяващата операция. За няколко минути бил организиран екип, който да направи операцията, с отваряне на гръдния кош.

Понеже в русенската болница няма кардиохирург, със задачата се заел д-р Михайлов. Той разбрал, че ножът е минал през обвивката на сърцето и е пробол мускула. 

При операцията била отворена гръдната кухина на пострадалият и сърдечната торбичка била освободена от насъбралата се кръв и съсиреци, като по този начин било освободено сърцето. След това било зашито и нараняването с дълбочина около 1 см, което също било доста труден процес, но спасило живота на пострадалия.


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).