Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Москов във Варна: Имаме проблеми със световъртежа и перианалното пространство на българите
Автор: Екип Varna24.bg 12:24 / 25.02.2016Коментари (1)1869
© Varna24.bg
Министър Петър Москов гостува във Варна по повод дискусия в рамките на публичното обсъждане на Националната здравна карта. Той се срещна с ръководството на болниците от Варна, Силистра, Добрич, Шумен и Разград, предаде репортер на Varna24.bg

"Резултатът от срещата е, че във всяка една от тези области с приемане на всеки един смислен и разумен аргумент, представен от представителите, има разбиране, приемане на принципите, механизмите и целите на Националната здравна карта. Всеки един детайл беше изговорен, така че нито една област и нито една болница, която вижда някакви проблеми с въвеждането на картата, да не остане пренебрегната. Навсякъде стигнахме до общия разум и до смисления компромис, ако някъде е било нужно да се направи това.

Когато определени райони предоставят определени искания, те трябваше да се сблъскат с реалността. Цялата информация за всяка една болница до последния пациент е анализирана, обобщена и на нейна база е изготвена картата. Така например, ако определена болница от определна област казва, че извън определените гарантиращи нуждите и потребностите и търсенето на пациентите болнични легла за активно лечение са нужни още, тя трябва да може да го аргументира. 

В една от областите, която присъства тука, в едно от неврологиите отделения количеството на пациенти с диагноза "световъртеж" е пет пъти по-голямо от средната в страната. И това очевидно намери своето решение на експертното ниво на разговор, който водихме. Това, че системата е изследвала определени отклонения, било заради сбъркан начин на финансиране или погрешно разбран интерес на болницата, не е проблем, които може да бъде обсъждан сериозно. 

А иначе имаме проблем със световъртежа в някой области. Другия огромен проблем с регионална специфика, е перианалното пространство на българите. Нещо страшно се случва дами и господа с българското перианално пространство в рамките на шегата, в рамките на истината...Касата, министерството и държавата ще си влезнат във функциите и тези неща ще бъдат детайлно обследвани. 

Трябва да ги изследваме защо такова количество българи са имали нужда от интервенции в това пространство. Не е шега. Извън вица, който ще породи това, което казвам, това означава изразходване на публичен ресурс. Ако той не е изразходван правилно, а по някакъв друг начин, ако не толкова българи са имали реално проблеми с това пространство, означава, че парите на гражданите са отишли не там където е било нужно. 

За първи път държавата прави такъв анализ, базиран на движението на всеки един пациент и обръщането към конкретен пациент за три години назад. На базата на това държавата може да спори със съсловието, и когато има факти, има неща които са безспорни, други са предмет на дискусия. 

Това, което правим в момента е да качим Националната здравна карта върху геобазираната система на Националния статистически институт. От там касата и министерството ще могат по всяко време да вземат информация. Яснотата за потребностите е изследвана до последния човек. Резултатите са ясни, точни и логични. Нито ще бъде закрита която и да било болница, нито някоя от структурите на тези болници по видове и специалности ще бъде закрита. 

Пред мен е предложението, което надзорния съвет на НЗОК вчера следобед отправи за преговори по рамковия договор към Лекарския съюз. Днес се осъществява тази среща. Какво ще бъде решението не знам, но параметрите на този рамков договор, като количество направления, брой изследвания, като ново качество в болничната помощ, свързана с лъчетерапия, радиохирургия, на пътеки за продължително лечение, е безпрецедентно различно. 

Това е ангажимента, който държавата и касата имаха към българското общество. Вследствие на година и половина промяна в законова и подзаконова уредба и охрана на публичните пари в касата, имаме възможност касата да предложи на Лекарския съюз рамков договор, който гарантира 48 млн. лв. повече в доболничната помощ. 

Това означава милиони повече бройки изследвания , близо 700 000 повече броя направления, които личните лекари да могат да предоставят, финансиране на три нови клинични пътеки за продължително лечение и финансиране на листите за чакащи за лъчетерапия. Нещо, което до този момент пациентите плащаха от джоба си. Продаваха нива и имоти, за да си го позволят. Заминаваха в Гърция, Турция и други европейски държави, където имаше такава апаратура. Сега държавата е осигурила апаратурата, касата гарантира финансиране на осигурените български граждани. Това е различно ниво на договор между каса и общество", коментира Москов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.02.2016 г.
0
 
 
тоз има проблем с главата си.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: