Мотористите имали пари за скъпи машини, ама се стискали за застраховка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
17:10 / 13.04.2016
896
Асоциация на българските застрахователи направи изявления по повод протеста на мотористите и искания от тяхна страна за въвеждане на сезонна застраховка Гражданска отговорност.

"Асоциацията категорично възразява срещу предложенията за въвеждане на сезонна застраховка Гражданска отговорност", се казва в обръщението им. 

"Застраховката има важна обществена функция в качеството си на механизъм, който защитава интересите на пострадалите лица при пътнотранспортни произшествия. 

Няма как отговорност за причиняване на пътнотранспортно произшествие да се носи само през определен период от годината, след като водачът разполага с моторното превозно средство целогодишно и може да го използва във всеки един момент.

Мотоциклетите и мотопедите, както леките автомобили, могат да се използват през цялата година, освен при тежки метеорологични условия, чиито интензитет и продължителност няма как да бъдат предвидени.

Всъщност щетите, причинени от мотоциклетисти през есенно-зимния период представляват значителна част от всички такива щети:

През есенно-зимния период на 2013 - 25,58%.
През есенно-зимния период на 2014 - 30, 91%.
През есенно-зимния период на 2015 - 26,09%.

Бихме искали да предоставим на вниманието на обществеността и статистика по отношение на застраховането на мотоциклети и мотопеди към 05.04.2016 година. 

Броят на незастрахованите мотоциклети и мотопеди към тази дата е 76%! А на 30.06. 2015 г., във върховата точка на сезона, незастрахованите мотоциклети и мотопеди са били 63%!

Въпреки притежаването на скъпоструващи мотори и екипировка, собствениците на този вид моторни превозни средства не отделят средства, за да изпълнят обществения си дълг, свързан със застраховането на отговорността им при причиняването на пътнотранспортно произшествие. Последствията се поемат от Гаранционния фонд, в който внасят вноски гражданите, потребителите на застрахователни услуги. 

Последните промени в Кодекса по застраховане, които предвиждат дерегистрация на незастраховано МПС, ще принудят нарушителите да сключат застраховка и именно това е причината традиционно незастраховащите притежатели на мотоциклети и мотопеди да протестират в момента."

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Главчев: На никого в правителството не му е хрумвало да увеличава...
Росен Желязков: Основната ни цел е доходите на българите да дости...
ЦИК увери: Няма да има забавяне в обработката на резултатите от и...
Обявиха голяма наша банка за продан, оттам обаче отрекоха информа...
Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Ив...
Инвеститор: В България е сигурно - в малко държави можеш да се пр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).