Може ли да ви преизчислят втората пенсия?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:10 / 22.01.2023
769
Средствата от доброволен фонд могат да бъдат да бъдат изтеглени без ограничения, в зависимост от избора на осигуреното лице, обясняват експертите от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Това е възможно, в случай че вие започнете или продължите да упражнявате трудова дейност, за която подлежите на осигуряване в универсален пенсионен фонд, дори и след навършване на възрастта за пенсиониране от универсален пенсионен фонд, съгласно Кодекса за социално осигуряване, предава pariteni.bg.

Компанията повторно ще ви разкрие нова индивидуална партида в универсалния пенсионен фонд с постъпването на първата осигурителна вноска след сключване на съответния договор.

Така 5% от осигурителния ви доход всеки месец продължават да се натрупват в универсалния пенсионен фонд. Въз основа на натрупаните суми от осигурителните вноски или с част от тях, постъпили след сключването на пенсионния договор, вие имате право да поискате не повече от веднъж в една календарна година преизчисляване на получаваната допълнителна пожизнена пенсия за старост.

Освен да послужат за преизчисление на пенсията, тези средства могат да бъдат получени и еднократно или разсрочено по ваш избор.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).