Мъж от Камено над 10 години чака за българско гражданство, вижте какво го спира

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:10 / 04.11.2018
2397
Повече от 10 години мъж от Камено не може да получи българско гражданство. Вече 38 години Валентин Добрев, чийто баща е българин, а майка му рускиня, живее у нас.   

В двора на къщата си в Камено Валентин е подредил "стена на патриотичната гордост".  

"Горе са по-известните личности, които всеки ги знае. Долу са хайдутите, по-долу са организаторите, които са били в комитетите за Априлското въстание", обясни Валентин Добрев пред bTV.

"Те са най-големите българи за мен, тези, които са работили за премахване на турското иго и вече за осъзнаване на българския народ като народ, като държавност… постоянно чета", казва още Валентин.

Той  живее от 6-годишен в Камено, където завършва с отличие местното училище, а после и средно образование в Бургас. Но вече 10 години не може да стигне до заветния изпит по български език, необходим, за да получи българско гражданство.  

"Този език е някаква пречка, като формалност явно за някакви игри… Вече почвам да си мисля, че може би ако бях си платил, можеше и да взема досега 100 пъти това гражданство. Аз не виждам пък в моя случай след като 38 години съм живял тук в България, защо пък трябва да давам пари, за да стана българин?! Аз дори да ги имах тези пари, няма да ги дам!", категоричен е Валентин.

"Нямаме нито отказ, нито уведомление, че заявлението е прието, нито че има насрочване на дата, на която да се яви и да си върви процедурата по закон", обяснява адвокатът Живко Бойчев.

По думите на адвоката от Агенцията не са намеквали, че нещата могат да се случат и по друг начин. "Може би това е била причината да бавят него", казва Живко Бойчев.

"Това гражданство ми пречи да гласувам, най-важното, което е да гласувам, да пътувам свободно в чужбина Шенген. Дъщеря ми учи в Германия четвърта година, всяка година си вадя шенгенска виза", обяснява Валентин. 

"Албанци, молдовци, чужденци, които не знаят и български, грам български не знаят, за тях да може, за мен да не може - това най-много ме боли!… заради тези корупционни схеми, точно корупционни схеми, заради всичко, което е свързано с пари… един вид съм безгласна буква!", споделя още Валентин Добрев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).