Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мъж от Камено над 10 години чака за българско гражданство, вижте какво го спира
Автор: Екип Varna24.bg 14:10 / 04.11.2018Коментари (0)2380
©
Повече от 10 години мъж от Камено не може да получи българско гражданство. Вече 38 години Валентин Добрев, чийто баща е българин, а майка му рускиня, живее у нас.   

В двора на къщата си в Камено Валентин е подредил "стена на патриотичната гордост".  

"Горе са по-известните личности, които всеки ги знае. Долу са хайдутите, по-долу са организаторите, които са били в комитетите за Априлското въстание", обясни Валентин Добрев пред bTV.

"Те са най-големите българи за мен, тези, които са работили за премахване на турското иго и вече за осъзнаване на българския народ като народ, като държавност… постоянно чета", казва още Валентин.

Той  живее от 6-годишен в Камено, където завършва с отличие местното училище, а после и средно образование в Бургас. Но вече 10 години не може да стигне до заветния изпит по български език, необходим, за да получи българско гражданство.  

"Този език е някаква пречка, като формалност явно за някакви игри… Вече почвам да си мисля, че може би ако бях си платил, можеше и да взема досега 100 пъти това гражданство. Аз не виждам пък в моя случай след като 38 години съм живял тук в България, защо пък трябва да давам пари, за да стана българин?! Аз дори да ги имах тези пари, няма да ги дам!", категоричен е Валентин.

"Нямаме нито отказ, нито уведомление, че заявлението е прието, нито че има насрочване на дата, на която да се яви и да си върви процедурата по закон", обяснява адвокатът Живко Бойчев.

По думите на адвоката от Агенцията не са намеквали, че нещата могат да се случат и по друг начин. "Може би това е била причината да бавят него", казва Живко Бойчев.

"Това гражданство ми пречи да гласувам, най-важното, което е да гласувам, да пътувам свободно в чужбина Шенген. Дъщеря ми учи в Германия четвърта година, всяка година си вадя шенгенска виза", обяснява Валентин. 

"Албанци, молдовци, чужденци, които не знаят и български, грам български не знаят, за тях да може, за мен да не може - това най-много ме боли!… заради тези корупционни схеми, точно корупционни схеми, заради всичко, което е свързано с пари… един вид съм безгласна буква!", споделя още Валентин Добрев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: