Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мъж загуби крака си от инфекция след коронавирус
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 14.02.2021Коментари (0)1526
© Нова тв
3 седмици до новия пик на заболели от COVID-19 предрече през седмицата директорът на ВМА – ген. Венцислав Мутафчийски. Случаите на заболели започнаха да се покачват от деня, в който част от мерките бяха разпуснати. В същото време учените и лекарите продължават да наблюдават възстановяването на излекуваните пациенти. Вече е ясно, че болестта остава тежки последици за много от оцелелите от нея.

От Инфекциозното отделение в Горна Оряховица започва историята на един млад мъж. В края на миналата година той преминава от тук, заради тежко прекаран COVID-19, излекуван е, но… получава много по-сериозен проблем, с който ще трябва да се бори цял живот.

Животът на Стефан Грозев от Горна Оряховица се преобръща точно на Коледа. Ампутиран му е десния крак. Всичко започва в началото на месец декември, миналата година. 52-годишният мъж попада в статистиката на заболелите от COVID-19.

"От начало всичко си вървеше в рамките на нормално. Първите 3-4 дни. Но втората седмица – задух, сатурацията ми падна. В последствие ми посиняха пръстите и аз им споменах на докторите,ч е има проблем. Никой не вземаше под внимание, а аз не съм лекар, който да решава нещата. Казаха ми, защото съм легнал на една страна, а и аз не можех да обяснявам много, защото не ми стигаше въздуха. Избягвах, дори разговори с моята съпруга по телефона", разказва Стефан Грозев.

След две седмици Стефан преболедува коронавирусната инфекция и е изписан, но крака му продължава да посинява. Изпратен в плевенска болница, където лекарите констатират тромбоза на кръвоносните съдове в десния крайник. И се започва борба за спасяването на крайника.

"Първа операция на 15-ти. Последва запушване, на другия ден - нова операция", спомня си Стефан, а съпругата му Диляна допълва:"Интервенцията се наложи с идеята да се спаси периферното кръвоснабдяване и ако бяха успели -  кракът можеше да бъде запазен, но не поддаде на лечението. Не стана и трябваше да вземе решение – или влошени чернодробни показатели, или ампутация на крака. Времето не работеше в наша полза и на 26 декември беше ампутиран крака".

В плевенската университетска болница, направили ампутацията на Стефан, ежедневно се сблъскват с тежките последици при пациенти прекарали COVID-19. Най-честата диагноза – инфаркт или инсулт, които трудно могат да бъдат предотвратени.

“Няма големи тромби или лези, които лесно да бъдат отстранени. Засягат се малките съдове и нещата отиват в по-неблагоприятна посока. Само за последните два месеца, след COVID-19, имаме 20 човека с инфаркт. По отношение на случаите с тромби в белия дроб – тама са още повече. По отношение на случаите на запушени съдове на крака и ръце – поне шест случая. Повечето са спасени, но някои завършиха с ампутации", заяви пред Нова тв доц. д-р Яна Симова – началник на отделение по кардиология в УМБАЛ "Сърце и мозък".

По официални данни около половин милион българи за преминали COVID-19 или все още боледуват. Прогнозите на Българския кардиологичен институт, чийто член е и доц. Яна Симова,  са, че над 100 000 от тях ще бъдат с постковид синдром.

"Имам страшно много случаи. Хора, влизащи в този кабинет, идват и ми казват: Аз не съм същият човек. Не се чувствам , така, както преди да хвана този вирус. Не мога да спортувам като преди. Не мога да мисля нормално. Не мога да се върна на своята работа. Не мога да съм същият в своето семейство", посочва доц. д-р Симова.

А в опита си да си върне нормалният начин на живот Стефан Грозев и семейството му започнаха да търсят подходяща протеза за десния крак.

"Стана ни ясно, че има начин. Съвременното протезиране е достигнало достатъчно добро развитие, за да осигури изработка на протеза, която да замести крака и движението. Но всяко едно модулче и движение, което целим да извършва компонента и се трупат средства. И протезата, която ни се предложи съобразно начина на му живот и всичко, което тестваха. Тя струва 64 хиляди лева. Гледаме в посока да е максимално подвижен", разказва съпругата на Стефан Диляна

Към днешна дата процентът на хората, прекарали COVID-19 и с остатъчни проблеми е висок - близо 80 процента, за които има риск да отключат различни заболявания.

Специалистите, като доцент Симова, казват, че е време всички болници да започнат постковид кампания за превенция на заболяванията, които се получават. Заговори се дори за разкриване на медицинска пътека за финансиране на такова специфично лечение, за да не се стига до съдбата на Стефан. А ако някой иска да помогне на мъжа с постковид синдром под формата на ампутация, лесно може да намери дарителската кампания в социалните мрежи.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: