Мъжете или жените разчитат повече на кредитите?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:49 / 14.04.2022
626
Цели 60% от българите ползват някакъв вид заем или финансов кредит, посочва ново проучване на "Нилсен Адмосфер България" в сътрудничество с Български национален панел.

Като цяло 60% от българите в момента имат някакъв вид заем или ползват кредит. Мъжете, средната възрастова група (от 35 до 54 години) и хората, които живеят в градовете, са по-често склонни да взимат пари назаем.

Проучването е проведено на базата на извадка от 500 респонденти, които са на минимум 18-годишна възраст и са активни интернет потребители, предава businessnovinite.bg.

Според данните от проучването най-използваните видове кредити са:

- 31% от българите в момента използват кредитна карта (карта с наличен кредит, който е готов за ползване). Този финансов продукт се използва по-често от мъжете, отколкото жените, а употребата му става по-голяма с напредването на възрастта на анкетираните;

- 29% от хората използват потребителски кредит – отново това са по-често мъжете, а по отношение на възрастовите групи, този продукт е най-"популярен“ сред 35 до 54-годишните;

- 10% използват третият най-използван вид заем или кредит (макар и със значително по-нисък процент на използване спрямо първите два) - кредит от небанкови институции;

- 10% от хората също се възползват от личен овърдрафт.

По отношение на най-използваните видове заеми или кредити сред хората, които ползват такива услуги, обикновено те се използват от няколко години.

Например, 28% от тези, които използват кредитна карта, го правят от 2 години или по-малко, докато останалите (72%) са започнали да се възползват от нея преди 3 години и повече – 31% от тях дори отпреди повече от 10 години.

Потребителският кредит се използва от 2 години или по-малко в 38% от случаите, съответно 62% от потребителите са започнали да ползват тази услуга преди повече от 2 години. Ситуацията е доста сходна и при личния овърдрафт. Тази тенденция обаче не се забелязва при кредитите от небанкови институции – там нещата изглеждат малко по-"краткосрочни“, защото голяма част от респондентите са започнали да ги използват в съвсем близките месеци или години.

Хората, които вече имат заем или някакъв вид кредит, обаче се колебаят дали да вземат още пари назаем през следващите 2 години: 53% от тях заявяват, че не са обмисляли да го направят.

Въпреки това през следващите 2 години 20% от потребителите, ползващи кредитни услуги, обмислят да се възползват от потребителски кредит, 11% - от кредитна карта, 8% - от автомобил на лизинг и 7% - от ипотечен кредит.  

Що се отнася до тези, които в момента не използват никакъв заем или кредит, те са по-решителни: 75% въобще не обмислят да се възполват от такъв тип финансов продукт в рамките на следващите 2 години. Най-обмисляният вид продукт сред хората, които в момента не използват кредитни услуги, е потребителският кредит: 9% смятат да го ползват.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).