Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мъжете или жените разчитат повече на кредитите?
Автор: Екип Varna24.bg 14:49 / 14.04.2022Коментари (0)617
©
Цели 60% от българите ползват някакъв вид заем или финансов кредит, посочва ново проучване на "Нилсен Адмосфер България" в сътрудничество с Български национален панел.

Като цяло 60% от българите в момента имат някакъв вид заем или ползват кредит. Мъжете, средната възрастова група (от 35 до 54 години) и хората, които живеят в градовете, са по-често склонни да взимат пари назаем.

Проучването е проведено на базата на извадка от 500 респонденти, които са на минимум 18-годишна възраст и са активни интернет потребители, предава businessnovinite.bg.

Според данните от проучването най-използваните видове кредити са:

- 31% от българите в момента използват кредитна карта (карта с наличен кредит, който е готов за ползване). Този финансов продукт се използва по-често от мъжете, отколкото жените, а употребата му става по-голяма с напредването на възрастта на анкетираните;

- 29% от хората използват потребителски кредит – отново това са по-често мъжете, а по отношение на възрастовите групи, този продукт е най-"популярен“ сред 35 до 54-годишните;

- 10% използват третият най-използван вид заем или кредит (макар и със значително по-нисък процент на използване спрямо първите два) - кредит от небанкови институции;

- 10% от хората също се възползват от личен овърдрафт.

По отношение на най-използваните видове заеми или кредити сред хората, които ползват такива услуги, обикновено те се използват от няколко години.

Например, 28% от тези, които използват кредитна карта, го правят от 2 години или по-малко, докато останалите (72%) са започнали да се възползват от нея преди 3 години и повече – 31% от тях дори отпреди повече от 10 години.

Потребителският кредит се използва от 2 години или по-малко в 38% от случаите, съответно 62% от потребителите са започнали да ползват тази услуга преди повече от 2 години. Ситуацията е доста сходна и при личния овърдрафт. Тази тенденция обаче не се забелязва при кредитите от небанкови институции – там нещата изглеждат малко по-"краткосрочни“, защото голяма част от респондентите са започнали да ги използват в съвсем близките месеци или години.

Хората, които вече имат заем или някакъв вид кредит, обаче се колебаят дали да вземат още пари назаем през следващите 2 години: 53% от тях заявяват, че не са обмисляли да го направят.

Въпреки това през следващите 2 години 20% от потребителите, ползващи кредитни услуги, обмислят да се възползват от потребителски кредит, 11% - от кредитна карта, 8% - от автомобил на лизинг и 7% - от ипотечен кредит.  

Що се отнася до тези, които в момента не използват никакъв заем или кредит, те са по-решителни: 75% въобще не обмислят да се възполват от такъв тип финансов продукт в рамките на следващите 2 години. Най-обмисляният вид продукт сред хората, които в момента не използват кредитни услуги, е потребителският кредит: 9% смятат да го ползват.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: