НАП напомня за важни промени в справката за изплатени доходи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:18 / 28.02.2023
768
Повече от 484 000 предприятия и самоосигуряващи се лица вече подадоха в НАП справките за доходи, изплатени през 2022 година (по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ), ден преди изтичането на крайния срок - 28 февруари. НАП напомня, че от тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6, информира приходното ведомство. 

Над 295 000 са справките, подадени от работодатели, по чл.73, ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатените през 2022 г. облагаеми доходи по трудови правоотношения, за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски, както и за някои необлагаеми доходи. От НАП напомнят, че от тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ.

Наред с изплатената през 2022 г. заплата и удържаните данъци и осигуровки, работодателите трябва да обявят и определени необлагаеми доходи, които са предоставили.

Сред тях са: дадените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

Близо 189 000 са обявили изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем и други доходи, посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.

Заради допуснати неточности, 7 % от предприятията и самоосигуряващите се са подали отново справките за изплатени доходи на физически лица в рамките на определения за това 7-дневен срок. Срокът за повторно изпращане на данни за изплатените доходи на физически лица важи и за подадени справки до края на деня на 28 февруари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).