Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАП погва некоректните данъкоплатци
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 26.11.2021Коментари (1)600
©
НАП засилва контрола над данъкоплатците и започва засилени проверки. 

Данните от проучване показват, че пандемията и инфлацията са увеличили двойно дела на тези, които биха укрили налози и осигуровки, ако знаят, че няма да има последици.

Преди кризата 4,2% от хората са обявили, че са готови да укрият данъци, а сега вече са 8,9%.

Все пак делът на тези, които се издължават коректно, остава сравнително висок - 71,4%. Тревожното обаче, е че сега 20% от хората са посочили, че плащат колкото могат, а не това, което дължат.

Преди година техният брой бе 7,8%.

С близо 40% може да се увеличи делът на хората, които не укриват данъци, ако техният размер бъде намален. Последното проучване на нагласите преди пандемията показваше, че повечето хора - 45%, биха плащали съвестно, ако има повече прозрачност за данъците.

В тазгодишното проучване заради пандемията и инфлацията, която стопява доходите, основната част от хората искат данъците да бъдат намалени.

Делът на тези, които посочват прозрачността като условие, е намалял на 30%.

Размерът на налозите е толкова категоричен мотив за издължаването към хазната, че го предпочитат повече хора в сравнение с тези, които настояват за по-голяма справедливост - 26% сега срещу 36% преди една година. Свил се е и делът на хората, които настояват за по-добро качество на получаваните от държавата услуги - от 38 до 26%.

Опитът да се установят мотивите, които карат един данъкоплатец да бъде лоялен или не, показва труден избор между морал и почтеност и загриженост за собственото бъдеще. При предишното изследване 38% от анкетираните са отговорили, че съвестното плащане на налози и осигуровки е въпрос на морал и почтеност.

Отговорността пред собственото бъдеще бе предпочитана от 12,7% от хората. Последното изследване разменя местата на тези ценности – вече 28% избират отговор за морала и почтеността и също толкова и двойно повече отпреди година - 28%, избират отговор за собственото си бъдеще.

Финансово-данъчната грамотност на анкетираните е на ниво при 68% от анкетираните, които знаят, че доходите на всички - и на физически лица, и на фирми, се облагат с еднаква ставка от 10%. Близо 1/5, т.е. 19% от запитаните, са убедени, че високите доходи се облагат с по-висока ставка, а ниските - с по-ниска. 13% пък са избрали отговор, че не знаят какъв е размерът на ставката и дали е една, или са повече.

Самооценката на хората не се различава съществено от обективните отговори. Над половината от анкетираните заявяват, че по-скоро познават данъчната система, а 13% са убедени, че познанията им са отлични.

25% обаче нямат представа какъв размер налози плащат и защо, пише "24 часа".

Тъй като повечето хора са поверили удържането на осигуровките на работодатели, а някои - и на счетоводители или на познати, малко над половината от осигуряващите се знаят в кой фонд отиват допълнителните пари за втора пенсия. 23% са отговорили, че знаят и следят движението на парите си.

Въпреки първоначалните си нагласи към исканията за по-ниски данъци 38% от хората са споделили, че ги плащат, без това да им създаде финансов проблем.

Увеличил се е делът - вече до 47% от 33% преди година, на отговорилите, че имат известни финансови проблеми при плащане на данъците и осигуровките. Данните от анкетата показват, че е много висок делът на продължаващите да се осигуряват на минималния осигурителен праг. Този дял вече е 65% срещу 48% преди пандемията. 24% са осигурени върху доход над минималния, показват данните от проучването.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.11.2021 г.
0
 
 
В тази връзка - стана ли ясно кой е отговорен за данъчните задължения на фирмата на шефа на НАП?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: