Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАЗП: Масово цените на скъпите плодове се обявяват подвеждащо
Автор: Пламена Николова 13:48 / 27.05.2021Коментари (0)1013
©
С настъпване на топлите месеци наблюдаваме за шеста поредна година нелоялната практика с обявяването на цени на плодове и зеленчуци, съобщи пред в. "Труд“ председателят на Националната асоциация за защита на потребителите Стоил Алипиев.

Той даде пример с актуалните за сезона ягоди. "Навсякъде по сергиите е обявена цена за 0.500 кг. Първата нула е силно издължена, а цифрите след нея са смалени и петицата е направена тумбеста. Грамажът е поставен в десния долен ъгъл на етикета. В стационарните търговски обекти цената е обявена за килограм с малко по-високо число“, обясни Алипиев.

НАЗП е направила анкета, от която става ясно, че 90% от участвалите в проучването купуват ягоди последно, след като са напълнили потребителските кошници, тъй като плодът лесно може да бъде смачкан. "Хората си правят предварително проучване на цените преди да преминат към покупките. Установихме, че те са запаметили цената и сравнявайки я с тази в стационарните обекти за ягоди, в напрегнатото ежедневие остават с впечатлението, че тук е по-ниска, пропускайки факта, че умножена по две, всъщност е по-висока“, коментира Алипиев. Той обяснява, че стандартите за определяне на цени са свързани с единица мярка и поради това предварително заложените очаквания от потребителите са именно такива.

"Единица, без значение килограм, литър или друга мярна единица. Представянето на цена за 500гр. е изкривяване на икономическото поведение на потребителя, който при равни други условия, може би не би подходил към покупка точно на този продукт“, допълва той.

Когато говорим за наличието или отсъствието на ефективен превантивен и последващ контрол, ние имаме предвид осигурявяне правото на информация и защита икономическите интереси на потребителите във всички сектори на икономиката, както и предпазването им от опасни стоки и услуги, отговаря Алипиев в отговор на въпроса кои са най-регулираният и най-неругилираният сектор у нас.

"Годишните отчети на контролния орган – КЗП, както и на омбудсмана, сочат, че жалбите най-често са срещу търговци в областта на бързите кредити, телекомите и естествените монополисти. Не зная дали можем да заключим, че тези сектори са по-малко регулирани или просто потребителите там са най-много. Или пък, че останалите са по-регулирани“, коментира той. "Асоциацията няма контролни функции, но нашите анализи на пазара сочат, че потребителите най-много страдат именно от търговци в тези сфери – заради неуважено право на рекламация, неравноправни договорни отношения, нелоялни практики. Наблюденията ни също така сочат, че отсъства цялостна защита в областта на потребителските права, както и концепция и стратегия за ефективен контрол на пазара“, казва още експертът по потребителска защита.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: