Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НЕК сезира прокуратурата заради ЕРП-тата
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 27.03.2014Коментари (0)1619
© Varna24.bg
Националната електрическа компания (НЕК) е сезирала прокуратурата във връзка със задълженията на трите ЕРП-та. Електроразпределителните дружества дължат над 300 млн. лв. на НЕК, която пък им дължи 400 млн. лв. Заради неизплатените дългове на НЕК миналата седмица от ДЕКВР започнаха и процедура за отнемане на лицензите на ЧЕЗ, "Енерго-Про" и EVN. Даден им бе и срок до тази седмица да изплатят дълговете, което все още не се случва. Ръководствата на трите компании бяха привикани за изслушване в парламентарната енергийна комисия.

Прихващането на суми при взаимни задължения между две компании е легитимна търговска практика, която не се забранява от нито един български закон. Тази теза защитиха от ЕРП-тата пред Комисията по енергетика в Народното събрание. От ЧЕЗ, "Енерго-Про" и EVN настояват, че НЕК им дължи средства, заради това, че те са купували електроенергия от ВЕИ централи - нещо, което по закон е задължение на НЕК.

"Отнемането на лицензите няма да помогне, но ще внесе допълнително напрежение в системата. Българските национални закони трябва да съответстват на европейските и считаме, че EVN не е нарушило нито един от европейските стандарти, дейността ни е легитимна търговска практика. В българските енергийни закони няма забрана за финансово прихващане, то е начин на плащане", заяви Калина Трифонова, вицепрезидент на ЕВН.

"Към края на 2013 г. дружеството ни работеше на оперативна загуба от 15 млн. лв., което създаде риск за финансовата му стабилност. Трябваше да защитим интереса си, за нас прихващането е възприето като логично действие и бе въпрос на оцеляване", коментира Стефан Абаджиев, управител от "Енерго-Про".

"Последните два месеца е комуникирано в кореспонденция с НЕК и ДКЕВР, писмата са над 50, но в началото на месец януари т.г. сме информирали ДКЕВР за застрашената финансова стабилност на дружеството", посочи Кремена Стоянова, член на УС на ЧЕЗ.

От своя страна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че като принципал на дружеството НЕК е длъжен да потърси парите, които му се дължат.

"Разбира се, че НЕК е сезирала прокуратурата - къде са отишли тези средства, имали ли са право ЕРП-та да ги прихванат? Решението е на ДКЕВР и от нейната компетентност, заяви още Стойнев. Ние не можем да кажем дали дружествата са прихванали неправилно тези суми, но парите трябва да постъпят в НЕК. Трябва всички заедно в диалог да решим тези проблеми, тези мощности някой трябва да ги компенсира", заяви Стойнев.

На следващото заседание на енергийната комисия ще бъде изслушано ръководството на ДКЕВР, като се очаква НЕК и ЕРП-тата да предоставят цялостната кореспонденция помежду си от 2012 г.

В сряда стана ясно и че "Енерго-Про" е задействал процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. Така "Енерго-Про" се превръща във второто ЕРП, решило да съди страната ни след EVN.




Още по темата: общо новини по темата: 341
07.09.2023 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
28.05.2016 »
01.04.2016 »
27.11.2015 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: