НЕК сезира прокуратурата заради ЕРП-тата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:56 / 27.03.2014
1648
Националната електрическа компания (НЕК) е сезирала прокуратурата във връзка със задълженията на трите ЕРП-та. Електроразпределителните дружества дължат над 300 млн. лв. на НЕК, която пък им дължи 400 млн. лв. Заради неизплатените дългове на НЕК миналата седмица от ДЕКВР започнаха и процедура за отнемане на лицензите на ЧЕЗ, "Енерго-Про" и EVN. Даден им бе и срок до тази седмица да изплатят дълговете, което все още не се случва. Ръководствата на трите компании бяха привикани за изслушване в парламентарната енергийна комисия.

Прихващането на суми при взаимни задължения между две компании е легитимна търговска практика, която не се забранява от нито един български закон. Тази теза защитиха от ЕРП-тата пред Комисията по енергетика в Народното събрание. От ЧЕЗ, "Енерго-Про" и EVN настояват, че НЕК им дължи средства, заради това, че те са купували електроенергия от ВЕИ централи - нещо, което по закон е задължение на НЕК.

"Отнемането на лицензите няма да помогне, но ще внесе допълнително напрежение в системата. Българските национални закони трябва да съответстват на европейските и считаме, че EVN не е нарушило нито един от европейските стандарти, дейността ни е легитимна търговска практика. В българските енергийни закони няма забрана за финансово прихващане, то е начин на плащане", заяви Калина Трифонова, вицепрезидент на ЕВН.

"Към края на 2013 г. дружеството ни работеше на оперативна загуба от 15 млн. лв., което създаде риск за финансовата му стабилност. Трябваше да защитим интереса си, за нас прихващането е възприето като логично действие и бе въпрос на оцеляване", коментира Стефан Абаджиев, управител от "Енерго-Про".

"Последните два месеца е комуникирано в кореспонденция с НЕК и ДКЕВР, писмата са над 50, но в началото на месец януари т.г. сме информирали ДКЕВР за застрашената финансова стабилност на дружеството", посочи Кремена Стоянова, член на УС на ЧЕЗ.

От своя страна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че като принципал на дружеството НЕК е длъжен да потърси парите, които му се дължат.

"Разбира се, че НЕК е сезирала прокуратурата - къде са отишли тези средства, имали ли са право ЕРП-та да ги прихванат? Решението е на ДКЕВР и от нейната компетентност, заяви още Стойнев. Ние не можем да кажем дали дружествата са прихванали неправилно тези суми, но парите трябва да постъпят в НЕК. Трябва всички заедно в диалог да решим тези проблеми, тези мощности някой трябва да ги компенсира", заяви Стойнев.

На следващото заседание на енергийната комисия ще бъде изслушано ръководството на ДКЕВР, като се очаква НЕК и ЕРП-тата да предоставят цялостната кореспонденция помежду си от 2012 г.

В сряда стана ясно и че "Енерго-Про" е задействал процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. Така "Енерго-Про" се превръща във второто ЕРП, решило да съди страната ни след EVN.


Виж коментарите (0)

Още по темата (341):
07.09.2023 Георги Кадиев: Сметките за ток ще скочат, и то с много
01.07.2016 По-евтин ток за варненци от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
28.05.2016 В проект на КЕВР: По-евтин ток за клиентите на "Енерго-Про"
01.04.2016 От 1 април всеки може да смени доставчика си на ток, ето как става това
27.11.2015 Мъж заплаши: Ще се взривя, ако енергото не ми даде развод!
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).