Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НОИ осигурява евтин санаториум за 45 000 българи
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 04.04.2019Коментари (0)1874
©
Националният осигурителен институт (НОИ) ще прати на евтин санаториум около 45 000 работещи през тази година, като изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация започна в края на м. март.

Средствата за 2019 г. са в размер на 20 103 061 лв. Тези пари покриват 10-дневната рехабилитация на работещите с различни заболявания. Безплатни са нощувките, дава се и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя.

Всяко лице за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване има право да ползва и до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.

Вече са подписани договорите с 20 юридически лица за общо 51 заведения, изпълнители на програмата, уточняват от НОИ. Най-атрактивни са офертите от базите на ВМА в Банкя и Хисаря, където доплащането на ден е само 2 и 3 лева.

В Хисаря е подходящо за хора с артрози, артрити, дископатии, дискови хернии, болест на Бехтерев, травми, невралгии, радикулити, плексити, неврити, камъни в бъбреците или след разбиването им с литотрипсия, нефрози, уретрити и простатити.

В Банкя пък освен заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система се лекуват и пациенти с хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения, кардиомиопатии и хора след байпас или поставяне на стент.

В санаториумите, които са част от "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“, доплащането е 15 лева на ден, няма туристическа такса, но искат и между 20 и 30 лева за резервация.

В "Св. Мина“ във Вършец помагат на хора с детска церебрална парализа, невроза, мигрена, множествена склероза , мускулна дистрофия, Паркинсон, както и с черепно-мозъчни и гръбначно-мозъчни травми.

В Нареченски бани е най-подходящо за пациенти с неврози и проблеми с централната нервна система, диабет, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.

Кюстендил и Поморие пък са известни с профилактиката на гинекологични и андрологични проблеми, включително и стерилитет, а в Овча Могила помагат на пациенти с подагра, затлъстяване, диабет, както и проблеми с опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

Във Велинград може да си резервира почивка всеки работещ, който страда от болести на дихателната систима като ХОББ, астма, след прекарана пневмония, синуити и трахеити.

Най-голямо е доплащането в хотелите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, където на ден пациентите трябва да извадят допълнителни от 15 до 18 лева, 30 лева за резервация, плюс туристическа такса.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Всички, които искат да се възползват от програмата за рехабилитация, задължително трябва да имат направление от джипито или лекуващия лекар, като то трябва да е издадено до 30 дни преди постъпването в санаториум.

Подробности за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, са публикувани на сайта на НОИ в рубриката "Обезщетения" – “Профилактика и рехабилитация".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: