Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НОИ сигнализират за голям проблем с пенсиите в бъдеще: Все по-малко хора ще допринасят с вноски, все повече ще са бенефициентите
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 26.05.2024Коментари (1)1705
©
Решението на парламента за пенсиите да се увеличат с 11% е малко странно. Не знам как да го коментирам извън контекста на предизборната кампания в момента.

Това заяви в интервю пред БНР Мария Минчева, председател на Надзорния съвет на НОИ и зам.-председател на Българска стопанска камара.

"Защото законът ясно е разписал как се взимат решения и от кои органи. Това решение беше взето в рамките на законовата процедура, всяка година Надзора на НОИ взима такива решения. Ако приемем, че НС има право оперативно да се меси в дейността на всякакви органи, които са колективни, това решение не би имало никаква стойност, защото надзорът е така направен, че има паритет между квотата на правителството и на социалните партньори. Това решение може да се коментира единствено в предизборната кампания. За мое съжаление темата с пенсиите се използва предизборно от политическите партии, тъй като има над 2 млн. пенсионери, които са гласоподаватели и политиците обичат да раздават пари от трибуната на НС, надявайки се това да привлече повече гласове в едната или другата посока", коментира Минчева.

Тя обясни какво представлява "Швейцарското правило", по което се осъвременяват пенсиите всяка година

"Правилото се изменя  и от 75% от инфлацията и 25% от ръста на осигурителния доход, от 2005 г. това решение е обвързано с 50% нарастване на осигурителния доход и 50% от ръста на инфлацията. По закон ежегодно се осъвременяват пенсиите с решение на НОИ с % равен на - прилага се правилото, а не се казва по преценка на надзора, има ясно правило", разясни председателят на Надзорния съвет на НОИ.

"Няма нищо укоримо в това управителят на НОИ да внася предложение за осъвременяване на пенсиите, защото законът ясно казва 50% от ръста на осигурителен доход и 50% от ръста на потребителските цени", коментира Минчева.

Мария Минчева предупреди, че живеем в несигурно време, визирайки сегашната геополитическа ситуация и "прогнозите показват намаляване на ръста на инфлацията".

За нея големият проблем "е дългосрочен и не се говори за него – застаряване на населението".

"Все по-малко хора ще допринасят с вноски и все повече ще са бенефициентите на общественото осигуряване. Чували сме призивите от необходимостта от увеличаване на осигурителните вноски, за да се преодолее дефицита в НОИ. Но колкото и да се увеличават вноските трябва да гледаме по-комплексно на пенсионната система", каза Минчева.

"За нас като работодателска организация, това е елемент, който трябва ясно да се каже, да видим откъде пенсионерите могат да получават доходи извън държавната пенсия. Второ трябва да се работи за повишаване на финансовата грамотност на младите хора. А увеличавайки финансовата грамотност, ние трябва да знаем, че днес, внасяйки осигуровки върху реалния си доход, а не върху минималния, това ни гарантира доза спокойствие в годините когато няма да сме активни", препоръча председателят на Надзора на НОИ.



Още по темата: общо новини по темата: 811
17.06.2024 »
17.06.2024 »
17.06.2024 »
17.06.2024 »
16.06.2024 »
16.06.2024 »
предишна страница [ 1/136 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.05.2024 г.
0
 
 
Проблемът не е в пенсиите които никак не са високи. Проблемът не е и в пенсионерите, защото това са нашите пенсионери, които са работили преди да се пенсионират. ПРОБЛЕМЪТ Е В ЛИПСАТА НА РАБОТНИ МЕСТА У НАС! Поради тази причина повече от един милион български граждани търсят препитание в чужбина, децата им се раждат там, учат там и там ще работят. За сравнение преди 35 години работните места в България бяха над 5 милиона и двеста хиляди. Сега са три милиона и двеста хиляди. Два милиона работни места са закрити, а хората прокудени в чужбина. Това е проблема с пенсиите. За информация само: Ако някой предлага работно място без да му се плаща - това не е работно място.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
50-ото Народно събрание
Ремонти във Варна
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: