Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НЗОК поема лекарствата за лечение на рака на млечната железа при мъжете
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 02.01.2024Коментари (0)586
©
Съгласно действащата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени заболявания на млечна жлеза хормонална терапия с лекарствени продукти.

"Става въпрос за лекарствените продукти, прилагани единствено в извънболничната помощ. Тези продукти се предписват с протокол и се отпускат за домашно лечение на територията на страната след извършване на експертиза по чл. 78, т. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). С електронен протокол се предписват лекарствени продукти според терапевтичните показания, вписани в кратките им характеристики.

Лекарствените продукти с международно непатентно наименование Fulvestrant, са включени в Приложение №1 на ПЛС, но в кратките им характеристики е посочено, че се прилагат само при постменoпаузални жени. Именно това е и основанието Комисията за експертизи по чл. 78, т. 2 от ЗЗО в ЦУ на НЗОК да отказва предписване на лекарствения продукт на мъже с диагноза карцином на млечната жлеза", съобщиха от Касата.

Към момента мъже със злокачествени заболявания на млечната жлеза могат да получат хормонална терапия с други лекарствени продукти от групата на ароматазните инхибитори и LHRH-агонисти, които са включени в Приложение №1 на ПЛС и които са показани за прилагане и при мъже според кратката характеристика на продукта.

При необходимост от парентерална хормонална терапия при диагноза карцином на гърда при мъже, НЗОК ще осигури заплащането, като за целта в Списъка с лекарствени продукти, заплащани извън стойността на клиничните пътеки в болничната медицинска помощ, включително Fulvestrant, трябва да бъдат заявени от Притежателите на разрешение за употреба (ПРУ) за заплащане, прилагани в болничната медицинска помощ.

"По този начин заплащането на лекарствените продукти ще се извършва съгласно Списъка на противотуморните лекарствени продукти за лечение по амбулаторни процедури № 6 "Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания“ и № 7 "Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“ и клинични пътеки № 240, 242, 243, 244, 245, 246, 248, 249, 250.1, 250.2, 251.1, 251.2 и 252, на необходимите еритро- и гранулоцитните колонистимулиращи фактори и бифосфонати, в сила от 01.01.2024 г. На основание чл. 56, т. 2 от ЗЗО лекарите, работещи в лечебните заведения, вече ще могат да предписват тези лекарствени продукти по утвърдените фармакотерапевтични ръководства. Лекарственият продукт с INN Fulvestrant също ще бъде включен в този Списък и ще се заплаща само за лица от мъжки пол с карцином на млечната жлеза", информират още от НЗОК.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Денят на Ботев
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: