Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НЗОК си купува коли със съмнителен конкурс
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 04.06.2015Коментари (3)825
© bTV
На 25 май т.г. Надзорният съвет на здравната каса предлага да се намалят с 12% цените на клиничните пътеки заради искания от лечебни заведения за допълнителни средства. Отчетен е преразход в размер на 124 млн. лева за 4 месеца. Това обаче е едва точка 2 от дневния ред. Точка 1 е "Откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Доставка на леки автомобили за нуждите на НЗОК".

Здравната каса е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила от шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, мини ван и бус. Това показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Справка с официалните каталози на производителите показва, че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат с елементарен и законен финт - изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители - три френски марки и две германски.

Четири от потенциалните петима участници обаче не могат да се включат в конкурса заради дребни, но задължителни условия за участие. Като например минимално разстояние между осите на колите, обем на двигателя в тесни параметри.

Лимузината на едната френска марка има 9 сантиметра по-късо разстояние между осите от поставеното в условията и така всички коли от марката отпадат. Така остават 3.

6 сантиметра по-малко разстояние между осите на едната германска марка също я лишава от право да участва.

Условията за бензинов двигател с не по-малко от 1 550 кубически сантиметра и не повече от 1 750 куб.см, съчетано с условие за 115 конски сили и повече, изхвърля от играта и другите производители. Остава един.

На условията за максимум 1300 кубика двигател в съчетание с минимум 110 конски сили също отговаря само един възможен производител и вносител. Критерият за конкретен обем на багажника, плъзгаща врата отдясно на буса и други, правят критериите за участие доста сходни с каталога на една конкретна марка автомобили.

Крайният срок за подаване на офертите е 29 юни. На този етап от касата не коментират.

"Казусът е симптоматичен за това как обществените пари се изразходват, това се прави по същия начин с бюджета на болниците", заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

По думите му или някой в касата е фен на дадена марка, или не само Глинка Комитов (шефът на НЗОК-б.р.), но и някой от роднините на направилия обществената поръчка ще кара такъв автомобил.

Констнатинов посочи, че като министър е спрял подобна обществена поръчка за доставката на линейки.

Според бившия председател на етичната комисия към БЛС проф. Милан Миланов, парите в НЗОК са станали "кюп" по времето на министър Гайдарски и това е дало възможност за сериозни злоупотреби.

"Те се учат от батковците си - щом на парламента е разрешено да направи такова нещо, защо да не го направи и здравната каса?", запита той.

И двамата бяха категорични, че НЗОК се управлява лошо - искат се още пари без да е ясно какво е довело до преразхода, а в същото време контролът е бюрократичен.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.06.2015 г.
0
 
 
Тези хора нямат срам! Автомобили, банкети, екскурзии и каквото си помислиш! Във същото време ще махат някои болести, за които се полагат облекчения. Защо, наистина плащаме тези осигуровки, някои да живеят на наш гръб ли?
Aнонимен
на 04.06.2015 г.
+2
 
 
И върви да плащаш здравни осигуровки!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: