Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На 92 години си отиде акад. арх. Богоя Сапунджиев
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 13.04.2022Коментари (0)629
©
На 12 април на 92 години си е отишъл акад. арх. художник-постановчикът Богоя Сапунджиев, съобщиха от неговото семейство.

Акад. арх. художник-постановчик Богоя Сапунджиев е роден през 1930 г. в семейството на интелектуалци, а самият той има значим принос за развитието на българското кино. През 1955 г. завършва Московския архитектурен институт, а от 1958 г. е началник на Декоростроителния отдел и художник-постановчик в Студията за игрални филми "Бояна“. Работи главно в областта на филмовата сценография. Сценограф е и на много театрални постановки и опери.

Творческата му биография е впечатляваща. Реализирал е над 110 филмови и телевизионни сценографии, повече от 95 театрални, оперни и концерти постановки. Подготвил е 28 самостоятелни изложби, като негови творби се намират в редица български и чуждестранни галерии и музеи в Париж, Барселона, Рим, Берлин, Прага, Варшава, Краков, Москва, Канада, Скопие, Панагюрище, Велико Търново, Пазарджик, Самоков и София. Автор е на 20 книги за деца и 18 стихосбирки за възрастни, затова и редицата престижни награди и признания, с които е отличен, идват естествено и напълно заслужено. Почетен гражданин е на родния си град Панагюрище, почетен член на читалище "Виделина“, лауреат и носител на златен медал за театралната постановка "Таня“ и мн. др.

Акад. Сапунджиев продължаваше да работи активно и като художник. Украсата на столицата и Панагюрище за много национални празници е била проектирана и реализирана от него. Издейства и узаконява това архитектите да творят като художник-постановчици. Неговите ескизи, ценни и като картини, се намират в Париж, Испания, Москва, Канада, в музея на архитектурата във Велико Търново, в Историческия музей в Панагюрище.

През 2020 година акад. арх. Богоя Сапунджиев направи 28-ата си ретроспективна изложба, по случай своя 90-и юбилей. През 2021 бе награден с почетен знак на Министерството на културата "Златен век“ - огърлие, за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура. До сетния си дъх акад. Сапунджиев твори картини и стихове.

Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на акад. арх. художник-постановчик Богоя Сапунджиев. Дълбок поклон!

Поклонението ще се състои на 14 април от 12:30 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: