Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На етикета: Най-добър до и срок на годност не е едно и също нещо
Автор: Екип Varna24.bg 15:53 / 12.01.2023Коментари (1)1058
©
Какво представлява етикетът на храните? Той е трайно прикрепена към стоката или нейната опаковка полезна и съдържателна информация. Тя може да се предостави чрез текст, графично или картинно изображение.

Целта на етикета е да снабди потребителя с важна за него информация за продукта – относно произхода, състава, характеристиките, начина на употреба и съпътстващите я рискове и т. н. Данните могат да бъдат предоставени в писмен вид или чрез използване на различни символи и знаци, разясняват от "Активни потребители".

Предназначението на етикета е да улесни избора на потребителя в търговския обект, когато той има пряк достъп до стоката и да му позволи да се ориентира правилно в разнообразното предлагане. За да защити потребителя, законът изисква информацията да бъде вярна, поднесена по разбираем начин и да не въвежда в заблуждение.

Макар да говорим за "етикет", не съществува задължение цялата информация да се намира на едно-единствено място. Възможно е тя да бъде разположена на различни места върху продукта или опаковката. 

Задължителна информация

За да защити правата и интересите на потребителите, Законът за защита на потребителите задължава търговците да предлагат стоки, снабдени с етикети, които задължително да съдържат информация за:

производителя и вносителя (ако стоката е от внос);

страната на произход;

съществените характеристики на продукта;

срока на годност и условията за съхранение;

указания за употреба (ако е необходимо);

количество, когато стоката е опакована.

Законът изисква информацията да бъде предоставена на български език.

Първата стъпка при вземането на решение коя храна да купите определено трябва да бъде проверката на списъка със съставки. Съставките винаги са изброени в низходящ ред. Това означава, че първата в списъка винаги ще бъде тази, която е най-много в храната. 

Много хора се опитват да избягват храните, богати на мазнини, но те са важна част от хранителния режим и организмът ни всъщност не може да функционира правилно без тях. Мазнините имат енергийна стойност от 9 килокалории за 1 грам, така че това ги прави "по-скъпи“ от останалите съставки. Препоръчително е 30% от общия ни калориен прием да бъде от мазнини, което означава 67 грама мазнини на ден. Също е важно наситените мазнини (или мазнините от животински произход) да съставят 10% от калориите ни за ден, а ненаситените мазнини (тези, които често са наричани полезни и най-често могат да бъдат открити в растенията и рибата) да бъдат останалите 20%. Трансмазнините, за които има все повече негативни публикации (и с основание!) са изкуствено създадени с цел да бъде удължен срока на годност на храните. Тях е препоръчително да избягваме.

Ако имате хранителни алергии, този раздел вероятно е най-важният за вас. Алергените винаги се разграничават от другите съставки в състава на храната. Например, те са написани с различен вид шрифт, подчертани са, имат различен цвят или различен цвят на фона. 

Таблицата с хранителните стойности е много важна част от опаковката, тъй като тя показва колко богата на хранителни вещества е дадена храна и колко енергия съдържа. Енергийната стойност трябва да бъде посочена на опаковката. Тя се посочва в килокалории (kcal) и килоджаули (kJ), където 1 kcal = 4,2 kJ.

Най-добър до и срок на годност

Досега може би сте смятали, че тези две различни обозначения на датата означават едно и също нещо. Това обаче не е така. Най-добър до дата на годност се използва за храни с дълъг срок на годност, като паста, консервирани храни, зърнени храни и др., пише gymbeam.bg. Тези храни могат да се консумират и след посочената дата. Въпреки това продавачите могат да ги продават само ако посочат, че срокът на годност е изтекъл, и трябва да ги отделят от други храни.

Срокът на годност се използва за бързо развалящи се храни. Такива са например млечните продукти или сушените меса. След тази дата храната вече не се счита за безопасна за консумация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
то и в Билла е така - етикета върху опаковката една цена, на регала дръуга. етикета отфоре на опаковката един срок, от долната страна на опаковката друг
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: