Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На летище Чешнегирово американците ни показаха как да отваряме парашута
Автор: Екип Varna24.bg 12:31 / 01.10.2019Коментари (0)1474
© БТА
На летище Чешнегирово край Пловдив приключи курса на инструктори-парашутисти от състава на Силите за специални операции за използване на най-новите парашути RA1 - летящо крило. Той е част от Съвместната българско-американска подготовка "Тракийска есен", която се провежда в района на Пловдив, включително и на летищата край Крумово и Чешнегирово.

"Тракийска есен" е традиционно учение, което се провежда за 10-а поредна година край Пловдив, каза командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев. По думите му на тези учения се отработват различни елементи от основните мисии на Силите за специални операции, като се набляга на парашутно-десантната подготовка с елементи от други мисии, за да се използва капацитетът на специалните самолети С-130 Херкулес от САЩ.

Курсът е за усвояване на новата парашутна материална част, която 68-ма бригада Специални сили получи миналата есен, поясни ген. Матеев.

Той уточни, че парашутните скокове се провеждат след като са минали всички теоретични занятия, наземни тренажи и подготовки и се извършват от 15-те най-добри инструктори от 68-ма бригада Специални сили, от ВМС и ВВС. След скоковете те ще получат съответния допуск и сертификат, след което ще започнат да обучават своите колеги и новата система да се пусне масово в използване в специалните сили, уточни командирът.

До момента скоковете в бригадата се извършват със системата МС-6 - кръгъл купол, които са на въоръжение от 2-3 години, а сега вече и с RA1 - Летящо крило, една от най-съвременните парашутни системи за военно използване, допълни той.

Според инструкторите новите парашути дават възможност както за принудително отваряне на парашута, така и на ръчно и то с около 70-80 кг въоръжение и снаряжение. Гарантират изключително прецизно приземяване, много по-голям диапазон на метеорологичните условия, което, по думите им много ще повиши способностите на специалните сили за изпълнение на задачи посредством инфилтриране на групите по парашутен способ при сложни условия и по-голям вятър.

Скоковете се проведоха от 3 000 метра височина, парашутите се отваряха с ръчен способ, като американските инструктори даваха указания на каква височина да се отваря парашутната система. Преди заключителния етап българските инструктори-парашутисти са извършили скокове при всички способи - принудително и с ръчка и от различни височини.

Акцент в цялата подготовка са мерките за безопасност, които са стандартните и което означава, че се минават всички тренажи и проверки на парашутите, всички рапорти, като подготовката започва от предния ден в района на военното формирование, коментира ген. Матеев.

Той е категоричен, че при един парашутен скок всичко е важно и нищо не може и не трябва да се подценява. И това е от нагъването на парашута до напускането на самолета, правилното държане на тялото във въздуха и правилното парашутиране, правилния заход към земята и самото приземяване. Всяко елементарно подценяване може да доведе до грешка и инцидент, каза още командирът.

На въпрос защо почти година след получаването на парашутно-десантните системи започва тяхното реално усвояване ген. Матеев отговори, че те са пристигнали от САЩ на части и тук, на място, се сглобяват, извършва се подготовката за скоковете, което включва скокове с всеки един парашут, след което се започва масовото им използване.

Съвместната българо-американска подготовка "Тракийска есен - 2019 г." на практика започва от днес и ще продължи до 7 октомври. В нея участват до 620 военнослужещи от българските Въоръжени сили и до 100 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа. По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J "Херкулес" и "Спартан". Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и ще отработват задачи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население. В съвместната подготовка ще участват и самолети C-21 и МиГ-29, както и зенитно-ракетен дивизион от състава на българските ВВС.

"Тракийска есен" ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит в изпълнението на задачи, техники и процедури по стандартите на НАТО, каза ген. Явор Матеев. Той подчерта, че учението е традиционно и това е 10-тото му издание. Ние държим на това учение, нашите партньори от САЩ - също, като се стремим и двете страни всяка година да го надграждаме с елементи, като често се включват вертолети от 24 авиационна база /Крумово/, а тази година и изтребители от 3 авиационна база /Граф Игнатиево/, заяви ген. Матеев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: