Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На прага на летния сезон: При какви условия ще се приемат туристи
Автор: Екип Varna24.bg 19:43 / 27.04.2021Коментари (1)1177
© Plovdiv24.bg
Премиерът в оставка Борисов, министри и част от туристическия бранш обсъдиха мерки за предстоящия летен сезон.

Освен удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната се обмислят и три възможни варианта за влизане на туристи в страната ни.

Първият е с ваксинационен сертификат, който да показва, че човек има поставена ваксина, призната от Световната здравна организация. Тя трябва да бъде завършена, т.е. 14 дни след поставяне на втора доза. Ако е еднократна - след първата.

Вторият вариант за влизане у нас е с отрицателен PCR тест или с бърз антигенен тест, който е в списък, утвърден от ЕС за тестове с най-висока надеждност.

Третият вариант е наличие на документ за преболедуване през последните 6 месеца. Очаква се вариантите да бъдат регламентирани в заповед, която да бъде издадена утре. След като тя влезе в сила всеки, който притежава някой от тези документи, ще влиза в страната ни без да подлежи на карантина или да трябва да прави PCR тест при влизането в България.

Страната ни има готовност да даде началото на летния туристически сезон. Според бранша страната ни има нужда от реклама, за да стане ясно, че България е безопасна дестинация. Министърът на туризма в оставка Марияна Николова заяви, че в момента се провежда агресивна реклама.

"Ние стартираме кампания за безопасно лято 2021. В момента всичко е заредено в социалните канали, включително и на нашите съседи на балканските страни, на приоритетните пазари", каза министърът на туризма в оставка Марияна Николова.

Премиерът в оставка Бойко Борисов видя добър знак в това, че руското министерство на туризма е наградило нашия вицепремиер. И допълни:

"Да, ние не им искаме шпионите, но туристите им са добре дошли и ние ще направим всичко възможно те да се чувстват прекрасно в България", каза министър-председателят в оставка.

За да е по-спокоен и по-сигурен летният сезон, започва и ваксинацията на туристическия бранш, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

"Вече стартирахме с представители в област Варна, подготвяме област Бургас. Всички, които са подали заявления да бъдат ваксинирани, ще бъдат ваксинирани от началото на месец май, за да могат всички да работят спокойно и в хотелите, и по Черноморието, и в страната", каза проф. Ангелов.

Засега заповедта, която се очаква, предвижда само три възможни варианта за влизане в страната ни. Само тест, показващ наличие на антитела, няма да е достатъчен.

"Има доста голямо разнообразие в технологията на производство, в показателите, така е много трудно някой на границата да прави преценка това, което вие показвате, какъв медицински смисъл има. Никоя страна не го е въвела, нямаме намерение и ние да го правим", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според представители на бранша това, че заповедта няма да важи за конкретни страни, означава, че се очаква благоприятен сезон.

"Утрояване на туристите от Израел, удвояване на туристите от Великобритания, удвояване на туристи от ЕС и Русия спрямо миналата година. Т.е. ако вече говорим с числа - ако миналата година за май - декември сме имали 4 млн. и 300 хиляди чужденци, влезли в страната, ние вече планираме над 9 млн. до края на годината да влязат в страната, което след себе си води огромен икономически ефект", каза председателят на конфедерацията на българския туристически бизнес Румен Драганов.

"Ние си загубихме живия капитал, нашите служители. Това е най-ценният капитал на всяка една фирма, така че за нас е много важно ние да започнем да стартираме. Надявам се тази година да реализираме сезон", каза председателят на обединение "Бъдеще за туризма" Павлина Илиева.



Още по темата: общо новини по темата: 465
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.04.2021 г.
0
 
 
Е не оставихте хората на мира и това си е, то се чудят със какво да затормозяват, тестове, ваксини, карантини.Диктатура и контрол, как не спряха.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: